Šteniatka, mačiatka

Šteniatka , mačiatka.

Už počas zimy je nutné myslieť na jarné obdobie, ak chceme mať okolo seba krásne, zdravé mláďatká. V prvom rade, ak sme sa naozaj rozhodli odchovať ich, mať matku zdravú, zrelú (fyzicky i psychicky dospelú) a v dobrej kondícii. Tiež si musíme zvážiť, že po 8 týždňoch budú mláďatká pripravené na novú rodinu - a čo s nimi? T.j.overiť si záujem o ne. Pokiaľ nechceme tento problém riešiť, musíme zabezpečiť, aby nedošlo k nechcenému nakrytiu. Žiaľ, útulky sú preplnené šteniatkami a mačiatkami a to ešte dopadli relatívne dobre a majú ešte šancu.

Takže : matka- zdravá, dospelá, v dobrej kondícii, odčervená, bez vonkajších parazitov

otec-taktiež, dohodnutý s jeho majiteľom , vhodný k našej mamine (plemeno,veľkosť)

Mačička domáca si asi vyberie sama toho najšikovnejšieho.

Počas gravidity ešte raz odčervíme a pomaly zvyšujeme dávky kvalitnej potravy, zabezpečíme stále čistú vodu a postupne obmedzujeme fyzickú záťaž. Po 58-62 dňoch zažijeme zázrak zrodenia. Zdravá mamina si väčšinou poradí vo všetkom sama, ale aj tak sledujeme, či nenastali nejaké komplikácie ( napr.miniplemená s väčšími hlavami žiaľ často rodia cisárskym rezom).Pri neistote oslovte svojho veterinára.

Kvalitná strava v dostatočnom množstve vo viacerých kŕmnych dávkach zabezpečí dostatočnú tvorbu mlieka, rovnako ako kľud (rozhodne nevodíme celú rodinu,susedov,známych...k našej rodinke) asi na 3 týždne. My len udržujeme podstielku v čistote. O hygienu sa stará matka pravidelným vylizovaním mláďatiek.

Po tomto období začíname prikrmovať. Najprv kašovitou stravou (namočené šteňacie granulky,alebo konzervy) v malých dávkach. Ich počet postupne zvyšujeme. Odčervíme celý vrh (aj matku) najlepšie pastou pre mláďatká (odčervovala som ňou aj ježka). Zabezpečíme,aby sa našim lezúňom nič nestalo, aby niekam nespadli, nezjedli niečo jedovaté či nevhodné.Nikdy neskrmujeme kosti, údeniny, presolené zbytky jedál. Chytáme ich opatrne a hlavne správne (nie pod predné nohy), aby sme im nespôsobili brušný pruh.Ak sa s ním náhodou narodili, dohodneme s veterinárom operáciu.Nenechávame ich nikdy samé s malými deťmi, ktoré ešte nevedia odhadnúť svoju silu.

Pred odovzdaním novým majiteľom musíme správne vakcinovať proti najbežnejším vírusovým chorobám. Vyberieme im dobrú novú rodinu(i keď toto nezaručí nik, už ma viackrát prvý dojem sklamal alebo prekvapil)

Takže veľa chovateľských úspechov. J.M.