Štartovacie káble kupujte jedine „na váhu“

Štartovacie káble kupujte jedine „na váhu“

Aby niektoré studené zimné rána neboli pred cestou ešte viac mrazivé, je potrebné mať v zálohe skutočne kvalitného pomocníka pre prípad núdze. Ako vlastne štartovacie káble vyberať?

„Kupovať štartovacie káble na váhu je trochu zjednodušené odporúčanie, ale keď si prejdete ponuky v niektorých obchodoch, nájdete tam mnoho produktov, ktoré bezproblémové naštartovanie rozhodne nezaručia,“
hovorí Jindřich Krejčí zo siete autoservisov ProfiAuto.

Takéto káble sú síce zabalené v pekných krabičkách a za skvelú cenu, ale na to, aby vodičom v zime zachránili „kožu“ už bohužiaľ nestačia. Skutočne spoľahlivý štartovací pomocník je vyrobený z potrebného množstva medeného kábla, ktorý sa potom samozrejme vyznačuje adekvátnou hmotnosťou.

U benzínového auta by mali stačiť káble s prierezom 16 mm2 a dĺžkou 3 metre. Každý ďalší meter navyše predstavuje zbytočný odpor, a preto je dobré zamerať sa pri nákupe i na správny pomer medzi dĺžkou a prierezom. Pre dieselové autá a silnejšie motory postačí na bezproblémový prenos prúdu prierez 25 mm2 s dĺžkou 5 metrov.

„Dajte si pozor na niektoré lacné napodobeniny, ktoré síce napríklad deklarujú prierez 25 mm2, ale pod silnou vrstvou izolácie nakoniec nájdete medený vodič s prierezom len 5 mm2. Preto aj v našich servisoch ProfiAuto vodičom odporúčame priplatiť si za štartovacie káble a mať istotu, že im v zimných mesiacoch skutočne pomôžu,“ dodáva Jindřich Krejčí.

Ako zapojiť káble správne:

1. Červený (spravidla) kábel pripojiť na kladný pól (+) vybitej batérie
2. Druhý koniec červeného kábla pripojiť na kladný pól nabitej batérie
3. Čierny (spravidla) kábel pripojiť na záporný pól (-) nabitej batérie
4. Druhý koniec čierneho kábla pripojiť na kostru vozidla s vybitou batériou