Správne šišky majú stužky

 

 

 

Správne vypražené šišky (niekde pampúšiky) majú byť ľahké a po celom obvode v strede by mali mať svetlejší prúžok, na ktorý bývali domáce panie odjakživa právom pyšné. Prúžky sú vlastne tie vychýrené stužky. Tuku na vyprážanie má byť toľko, aby sa v ňom "prevaľovali" alebo plávali. Nech je ho skôr viac ako menej.

 

 

 

Stužkové fašiangové

 

Potrebujeme:

100 g masla

100 g práškového cukru

6 žĺtkov

3 lyžice rumu

vanilkový cukor

kg hrubej múky

štipka soli

40 g droždia

asi 7 dl mlieka 

slivkový, prípadne marhuľový alebo iný lekvár.

 

 

Postup:

 

Maslo vymiešame do hladka, pridáme cukor, žĺtky, balíček vanilkového cukru, soľ, rum a spolu dobre vymiešame. Pridáme vykysnutý kvások, múku, rozriedime teplým mliekom, osolíme, vareškou vypracujeme hladké cesto a necháme kysnúť na teplom mieste. Potom ho na teplej doske rozvaľkáme a tvorítkom vykrajujeme kolieska. Na jedny kladieme kôpky lekváru. Prikrývame ich ďalšími kolieskami, ktoré dobre pritlačíme a ešte starostlivo obkrojíme tvorítkom, aby šišky boli úhľadné. Necháme ešte vykysnúť a vkladáme do horúcej masti (oleja) vrchnou stranou dolu. Ešte do studeného rozpusteného tuku dáme lyžicu rumu alebo zopár koliesok mrkvy, aby sa pri pražení neprepálil.