Španieli prvý raz majstrami

Finále MS medzi Španielskom a Holandskom zaostalo za očakávaniami, nehral sa útočný futbal s množstvom šancí, čo sa však dalo aj čakať, vzhľadom na to, že obe mužstvá si mohli pripísať premiérový titul svetových šampiónov.

Holanďania už od začiatku presadzovali tvrdú hru, často škaredo faulovali, ale zároveň smerom dopredu sa nikam nehrnuli, trpezlivo čakali na španielske šance a snažili sa vyrážať do protiútokov. Španieli sa nedokázali presadiť cez dobrú obranu tulipánov, a tak šťastie skúšali z diaľky. Ani jedna strela však nenašla sieť. Nedarilo sa im ani zakončovať štandartné situácie, keď Villa volejom trafil iba bočnú sieť a Ramos hlavičkou brankára Stekelenburga. Holanďania zahrozili až na úplnom konci polčasu, keď Mathijsen z dobrej pozície zluftoval a Robbenovu strelu vyrazil Casillas.

 

V druhom polčase sa obraz hry zlepšil a prišli aj veľké šance na oboch stranách. Puyolova hlavička ale tesne minula bránu. Na druhej strany poslal Sneijder loptu za obranu a Robben sa ocitol sám pred brankárom, ale loptu poslal iba do Casillasovej noh, ktorý strelu vytlačil na roh. Po ňom poslal nízky center cez celú šírku šestnástky Navas, Heitinga loptu netrafil, tá sa ocitla pred osamoteným Villom, ktorý však z dvoch metrov trafil na zemi ležiaceho holandského obrancu. Potom sa v druhej čistej šanci ocitol Robben, ale namiesto strely chcel obísť brankára, čo sa mu však nepodarilo. 

 

Nasledovalo predĺženie, v ktorom Španieli jasne dominovali, ale Navas neuspel ani na dvakrát a po ňom ani Villa, ktorý by mohol hrať aj do rána a gól by asi nedal. Do druhého predĺženi ho tak vystriedal Torres. Po niekoľkých minútach sa Španielom naskytla možnosť hrať presilovku, keď Heitinga stiahol prenikajúceho Iniestu, ktorý bol najaktívnejší zo Španielov a videl druhú žltú kartu v zápase. Presilovku využil práve Iniesta, keď ho pekným pasom za obranu našiel Fabregas a Iniesta rozhodol o premiérovom triumfe Španielska na MS.

 

Holandsko - Španielsko 0:1pp (0:0, 0:0)

Gól: 116. Iniesta

ČK: 109. Heitinga (Holandsko)

 

 

(sd)