Sme v Afrike... - som hrdý, že som Slovák !

Sen sa stal realitou – sme v Afrike !

História sa nikdy nebude pýtať ako sme vyhrali v Poľsku či prehrali so Slovinskom. Mali sme najviac bodov, vyhrali sme skupinu, postupujeme priamo z prvého miesta. Také boli pravidlá na začiatku hry a každému boli jasné. Terajšie vyplakávanie, polemizovanie či dokonca spochybňovanie nášho úspechu v médiách našich konkurentov v skupine sú irelevantné. Realita je taká, aká je. Osobne by som síce bol rád, keby išli do baráže aj českí futbalisti, ale nestalo sa. Verím, že tak ako my, narodení v Československu, sme fandili Čechom pri ich postupoch na MS či ME, tak aj oni majú aspoň malú náplasť na ich neúspech – môžu fandiť nám.
Ale odbočme trochu od tohto nášho fantastického futbalového úspechu. Postup na MS má aj iný rozmer. Bez ohľadu, ktorí prefíkaní podnikatelia, v ktoromkoľvek volebnom období velia finančným tokom v našej malej krajiny, nikdy by jej nemohli urobiť väčšiu prezentáciu, zviditeľniť ju, ako naši futbalisti. Je to finančne nevyčísliteľný supermaxi úspech. MS bude sledovať podľa prognóz 1,5 miliardy ľudí na celej planéte. Už nás každý rozozná od Slovincov (ktorým mimochodom prajeme úspech v baráži, proti našim „osloboditeľom“ z roku 1968). Už nebudeme patriť v mysliach ľudí do bývalej Juhoslávie, už budú všetci vedieť, že bývalé Česloslovensko – to neboli len Česi, ale aj Slováci.
„Som hrdý, že som Slovák!“ krásne vyhlásil po zápasoch kvalifikácie náš najlepší strelec. Áno, buďme hrdí, že sme Slováci! Veď máme byť aj na čo !
Dokázali sme si udržať identitu počas 1000-ročnej nadvlády Maďarov. V tejto dobe museli Slováci prežiť v mimoriadne drsných hospodárskych aj politických podmienkach. Pomôcť nám nikdy nikto nepomohol, skôr naopak. Paradoxne - pravdepodobne práve tento 1000-ročný boj o prežitie nám zagénoval nezlomnosť a nepoddajnosť. To isté platí aj v novodobých dejinách. Keď bola kríza v 30-tych rokoch minulého storočia, naši starí či prastarí rodičia nezostali plakať nad rozliatym mliekom - konali. Sadli na lode, vlaky a či už v Amerike alebo inde na svete všade sa dokázali uchytiť a uživiť. To isté platí aj po revolúcii. Áno nezlomnosť máme jednoducho skrytú v génoch. Keď ide do tuhého, vieme zabojovať, tvrdo drieť! Futbalová odmena už prišla. Nevyčísliteľná! Marketingová nám ešte len dôjde!
Áno, Stanko Šesták, máš pravdu – SOM HRDÝ, ŽE SOM SLOVÁK!
DJ