Slalom medzi vločkami Veľkej Fatry

Veľká Fatra má tvar mohutného ypsilonu, ktorého nožička začína v sedle Šturca nad Banskou Bystricou. Na širokom a skutočne ploskom chrbte Ploskej sa hrebeň rozdeľuje na dve ramená, pravé končí v Ružomberku a ľavé oddelil od malofatranských hrebeňov Váh v Kraľovanoch. Lyžovanie má tradíciu snáď v každej z veľkofatranských dedín.

Nová krv starej dámy

Nikde sa však nestretlo toľko výhodných podmienok, ako na Donovaloch. V prvom rade je to poloha v sedle medzi Veľkou Fatrou a Nízkymi Tatrami, s dobrou dostupnosťou z juhu od Banskej Bystrice aj zo severu od Ružomberka. Na Donovaloch si zalyžuje každý. Ak deti, začiatočníci a menej nároční lyžiari vyhľadávajú širokú "somársku lúku" na Záhradišti, zjazdovka z Novej Hole - najvyššieho bodu strediska - svojím 500-metrovým prevýšením a sklonom na niektorých úsekoch uspokojí aj najnáročnejších zjazdárov. Údolné stanice vlekov a lanoviek sa nachádzajú v nadmorskej výške okolo 1000 m n. m., čo zabezpečuje dobré snehové podmienky. Prevádzkovatelia strediska však nič neponechali na náhodu a na šesť z desiatich kilometrov tratí chrlia snehové delá technický sneh. Ten sa spravidla najviac zíde na strmom dojazde zjazdovky z Novej Hole, obrusovanom častejším hranením lyží a vďaka južnej orientácii "oblizovanom" jarným slnkom. Pre najvytrvalejších slúži vlek s osvetleným svahom pri Chate nad Magurou. V súčasnosti na Donovaloch "ťahá" 15 prepravných zariadení. Lanovka na Novú Hoľu by v krátkej dobe nemala ostať jedinou svojho druhu. "Donovaly sa snažia nasledovať trend moderných európskych lyžiarskych stredísk a prepravu lyžiarov presunúť do vzduchu. Nielenže sa tým uvolnia svahy a rozšíri sa priestor pre lyžiarov, ale presun hore bude možnosťou oddýchnuť si medzi jazdami", hovorí Pavel Toma, zástupca starostu obce. Život Donovalov pulzuje s ročnými obdobiami. Žije tu vyše 300 obyvateľov a počet lôžok je desaťnásobný. V exponovaných termínoch je však problém zohnať jediné voľné. Štruktúra klientely je kópiou severoslovenských stredísk. Výhodné ceny a náročnejšie podmienky sem lákajú predovšetkým poľskú klientelu. U miestnych prevádzkovateľov ubytovacích zariadení je však obľúbenejšia dostatočne solventná, avšak omnoho skromnejšia a serióznejšia klientela od našich južných susedov. Aj keď sú Donovaly jednou z vlajkových lodí slovenských lyžiarskych stredísk, našinci tu tvoria len jednu pätinu návštevníkov.

Štekot na snehu

Donovaly ponúkajú svojim návštevníkom len základné služby - lyžiarsky servis, lyžiarske školy, požičovňu, v niektorých hoteloch sa nachádzajú sauny a posilňovne. Za pestrejším vyžitím treba zbehnúť do Banskej Bystrice. Jeden týždeň v roku sa však obec môže pochváliť atrakciou naozaj unikátnou. Pravidelne sa tu stretávajú majitelia najrýchlejších a najvytrvalejších psích záprahov z celého sveta. Najbližšie majstrovstvá sa uskutočnia 14. - 17. 2. 2002 a tieto preteky si naozaj netreba nechať ujsť. Atraktívna poloha Donovalov a miestne priaznivé klimatické podmienky neostali nepovšimnuté a v súčasnosti bol dokončený projekt výstavby polyfunkčnej športovej arény, ktorá by doplnila chýbajúce služby a zelenú lúku premenila za miesto aktívneho oddychu, využiteľné po celý rok. Jej budúcnosť stojí a padá na nájdení vhodného investora.

Malino Brdo mení tvár

V posledných rokoch sa čoraz viac zafarbujú pestrými farbami lyžiarskych kombinéz i biele svahy na severnom konci veľkofatranského hrebeňa nad Ružomberkom. Široké stráne Malina Brda poskytli dostatok priestoru pre vybudovanie siete zjazdoviek a prepravných zariadení. Pri príchode na údolnú stanicu v mestskej časti Hrabovo pôsobí stredisko nenápadne. Hlavná lyžiarska aréna sa nachádza až na terase nad zalesneným svahom, na ktorú vás vyvezie úplne nová moderná osemmiestna kabínková lanovka. Pri pohľade na lyžiarsky amfiteáter púta pozornosť ďalšia nová investícia prevádzkovateľov strediska - štvormiestna sedačková lanovka na vrchol Malina Brda. Ružomberský Skipark v poslednom období výrazne zmenil tvár - našťastie v prospech zákazníka, lyžiara. Moderné prepravné zariadenia nielen zvýšili kapacitu strediska, ale i komfort pri lyžovačke. Vleky a lanovky pod Malinom sú schopné prepraviť 8750 ľudí za hodinu a tí sa môžu svojej vášni oddávať na dvanástich kilometroch upravených zjazdoviek. Viac ako polovicu ich plochy zasnežujú technickým snehom snehové delá. Severné svahy Malina pokrývajú lúky a na dobrú lyžovačku postačuje vrstva 20-30 centimetrov snehu. Stredisko si najviac obľúbia stredne nároční lyžiari, nachádza sa tu však aj jedna čierna zjazdovka. "Vylyžovať" sa tu dá naozaj do sýtosti - ak sa na vrchole Malina schúlite do "vajíčka" a zjazdový postoj "rozbalíte" až na údolnej stanici kabínkovej lanovky, prekonali ste výškový rozdiel 650 metrov. Komu ani toto nestačí, má možnosť sa "doraziť" počas večerného lyžovania pri umelom osvetlení. Počas oddychových dní alebo v prípade zlého počasia je príjemným spestrením prechádzka do rázovitej obce Vlkolínec, zapísanej do zoznamu pamiatok UNESCO.
Blízkosť poľských hraníc predurčuje klientelu, ktorá prevláda na svahu. Dobrá dostupnosť - vďaka dopravnej tepne smerujúcej na Žilinu - sem láka aj českých lyžiarov. Našinci sú aj tu len doplnkovou klientelou.

Malé, ale milé

Možnosti lyžovania vo Veľkej Fatre okrem najvýznamnejších stredísk Donovaly a Malino Brdo dopĺňa ešte niekoľko menších centier. Atraktivitou lyžiarskeho vleku v Liptovských Revúcach je jeho ojedinelá dĺžka 1500 metrov. Svah je vhodný pre stredne náročných lyžiarov. Stredisko nevlastní zasnežovaciu techniku, ale vďaka severnej orientácii sú snehové podmienky v Revúcach dobré. Vlek podporil aj rozšírenie ubytovacích kapacít a obec ponúka asi 250 lôžok. Pár krátkych vlekov sa nachádza aj o pár dolín severnejšie - v stredisku Smrekovica. Príjemnú rodinnú dovolenku s deťmi možno prežiť na farme Gejdák pri Ružomberku, na ktorej sa v blízkosti penziónu nachádza 300-metrový vlek a deti sa môžu povoziť aj na konskom záprahu. V útrobách najhlbšej slovenskej doliny - Ľubochnianskej doliny - môžu lyžiari využiť jeden 800-metrový a pár kratších vlekov. Zo strany Turčianskej kotliny je najvýznamnejším strediskom Jasenská dolina. Osem vlekov zdoláva prevýšenie 200 metrov, svahy sú zasnežované a lyžiari si môžu zalyžovať aj pri umelom osvetlení.
Staršia generácia lyžiarov si už len s melanchóliou spomenie na úžasnú lyžovačku v Tureckej pri Banskej Bystrici. Veľké prevýšenie a dĺžka trate, zaujímavý sklon a vysokohorské prostredie dávali lyžovačke na južnom úbočí Krížnej nenapodobiteľné čaro. Prechod po privatizácii do "správnych" rúk a pár suchších zím položili Tureckú na kolená. Niekdajší lyžiarsky raj spustol a doposiaľ sa nenašiel investor, ktorý by Tureckej vlial do žíl novú krv. Ostala tak už len nástupným bodom pre skialpinistov a zdatnejších bežkárov, odhodlaných zdolať veľkofatranský hrebeň. Pri rozhovoroch so zainteresovanými ľuďmi o iných možnostiach vyžitia ako lyžovanie sa vždy dostávame k Bešeňovej. Čo by si bez nej na Liptove počali? Napokon sa zhodneme, že k ďalším patrí návšteva spomínaného Vlkolínca, či neďalekých Demänovských jaskýň.

Roman Veliačik