Sirtfood diéta. Oplatí sa chudnúť ako známa speváčka Adele?

Sirtfood diéta. Oplatí sa chudnúť ako známa speváčka Adele?

Sirtfood diet, alebo sirtuínová diéta, sa stáva čoraz populárnejšou aj kvôli výsledkom, ktoré s ňou dosiahla známa speváčka Adele. Tá sa zbavila desiatok kíl a vyzerá skvelo. Z čoho táto diéta pozostáva a má aj nejaké riziká?

Čo je sirtuínová diéta?

Už samotný názov napovedá, že pri tejto diéte hrajú hlavnú úlohu sirtuíny. Ak si človek denne dopraje potraviny bohaté na aktivátory sirtuínu (zlúčeniny aktivujúce sirtuín označujúce sa aj skratkou STAC), dôjde k zrýchleniu metabolizmu, podpore spaľovania tukov a eliminácii pocitu hladu. Medzi STAC patria, napríklad polyfenoly, ako kvercetín a ďalšie.

Dvaja britskí odborníci na výživu, A. Gogginsom a Glen Mattenom, tvorcovia tejto diéty, sľubujú zníženie hmotnosti bez toho, aby došlo k strate svalovej hmoty. O sirtuínoch tvrdia, že zapínajú tzv. „gény chudnutia“. Tieto gény sa zvyčajne aktivujú napríklad cvičením a pôstom. Okrem toho môžu byť nápomocné aj pri rôznych ochoreniach súvisiacich so starnutím organizmu.

Hlavné zložky diéty

Gro jedálnička pri sirtuínovej diéte tvoria zeleninové šťavy, ovocie, zelenina... Jedná sa, napríklad o jahody, cibuľu, petržlen rukolu, orechy, zelený čaj, extra panenský olivový olej, ale pokojne aj čokoládu s vysokým obsahom kakaa či kávu.

Diéta má dve fázy

Prvá fáza trvá 7 dní. Prvé tri dni je celkový kalorický príjem 1 000 kcal, pričom denne si dáte 3 zeleninové šťavy bohaté na aktivátory sirtuínu a jedno plnohodnotné jedlo bohaté na STAC. Ďalšie dni zvýšite kalorický príjem o 500 kcal (spolu 1 500 kcal) v podobe 2 zeleninový štiav a 2 jedál.

Druhá fáza trvá 14 dní. Každý deň si dožičíte tri vyvážené jedlá bohaté na STAC a jednu zeleninovú šťavu.
Tieto dve fázy môžete opakovať dovtedy, kým nebudete spokojní s výsledkom. Autori tejto diéty hovoria, že sa jedná skôr o životný štýl, pričom po ukončení druhej fázy môžete jesť  svoje obľúbené jedlá, ale mali by ste ich upraviť tak, aby boli bohaté na aktivátory sirtuínu.

Autori ponúkajú aj tipy na to, ako môže vyzerať jedálny lístok. Čo sa týka raňajok, jednou z mnohých možností je sójový jogurt s bobuľovým ovocím, vlašskými orechmi a horkou čokoládou. Milovníci slanej chutí ocenia vajíčkovú omeletu so slaninkou, červenou čakankou a petržlenovou vňaťou. Obed môže byť zložený z nejakej celozrnnej obilniny, špargle, morčacieho mäsa, syra či humusu. Možností je neúrekom.

Funguje, či nefunguje?

Počas prvých týždňov spravidla dôjde k výraznému úbytku hmotnosti, avšak pokiaľ sa človek vráti k pôvodnému stravovaniu, čaká ho jojo efekt ako pri všetkých diétach založených na výraznom obmedzení kalórií. Okrem toho cieľom pri redukcii hmotnosti by nemal byť len váhový úbytok, ale aj podpora zdravia a dlhodobo zdravého, pestrého a vyváženého stravovania. V tomto táto diéta pokrivkáva.

Mirka
Zdroj: https://sirtfooddiet.net/