Prispôsobte domácnosť alergikovi a ušetrite

Prispôsobte domácnosť alergikovi a ušetrite

Ak máte aj vy doma alergika, okrem správnej liečby mu treba zabezpečiť aj vhodné prostredie v domácnosti. Vďaka výhodám, ktoré svojim zákazníkom poskytuje medzinárodné nákupné spoločenstvo Cashback World tak môžete urobiť za veľmi výhodných podmienok a ušetriť.

Už o niekoľko dní si pripomenieme Svetový deň alergie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie, alergie sú štvrté najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia na svete. Z nich najčastejším je alergická nádcha, ktorej výskyt je aj u na Slovensku čoraz častejší. Poradíme vám, na čo treba myslieť v prípade, ak žijete v spoločnej domácnosti s alergikom.

Ideálnym prostredím na život roztočov sú najmä matrace, paplóny, vankúše či bytové textílie. Roztoče majú radi teplo, vlhko a vyhovuje im tma. Vyhubiť sa dajú iba pri teplote nad 55 °C. Keďže sa živia najmä mikroskopickými kúskami odumretej pokožky, s úpravami domácnosti by ste mali začať v spálni, kde trávite najviac času.

Začnite výberom správnej postele, resp. matraca, vankúša a prikrývky, lebo práve tie sú hlavným zdrojom roztočových alergénov v domácnosti. Výmenou iba jedného z uvedených doplnkov problémy nevyriešite, treba vymeniť všetky. Čo sa týka matracov, mali by byť vyrobené buď z antibakteriálnej studenej peny alebo syntetického latexu. Dôvodom je, že na rozdiel od ostatných druhov  matracov,  zloženie a štruktúra penových a latexových matracov bráni prežitiu baktérií a roztočov. Vankúše a prikrývky by mali byť takisto zo syntetických látok. Podmienkou je, že buď musia zniesť časté pranie na minimálne 60 °C alebo by ich povlaky mali byť napustené pre človeka neškodnou chemickou látkou, ktorá roztoče odpudzuje alebo ničí. „Keďže roztoče sa, okrem iného, živia aj prachom z peria, v paplónoch s jemným dutým polyesterovým vláknom sa nemajú čím živiť. Podobne je to s vankúšmi, ktoré plníme polyesterovým vláknom v tvare vločiek,“ približuje jednoduché tajomstvo prikrývok a vankúšov vhodných pre alergikov Marianna Braun, odborníčka na bytový textil zo spoločnosti SCANquilt. Spoločnosť je jedným zo zmluvných predajcov medzinárodného nákupného spoločenstva Cashback World na Slovensku.

Ostatné miestnosti v domácnosti

Samozrejme, okrem spálne by ste mali alergikovi prispôsobiť aj ďalšie miestnosti v domácnosti  a zbaviť sa všetkých tzv. „lapačov prachu.“ Závesy a záclony nahradiť žalúziami a čalúnený textilný nábytok vymeniť za kožený či drevený. Je tiež vhodné odstrániť dekoračné vankúše. Ak máte doma alergika juniora, eliminujte aj množstvo plyšových hračiek alebo ich pravidelne perte pri teplote 60 °C.

Čistý vzduch a správna vlhkosť

Alergik potrebuje, aby v domácnosti cirkuloval aj kvalitný vzduch. Ten mu zabezpečíte čističkou, ktorá dokáže ovzdušie v domácnosti zbaviť nielen mikroskopického prachu, peľov, plesní, choroboplodných zárodkov, ale napríklad aj chĺpkov domácich miláčikov. Opäť sa zamerajte na prístroje s účinnou, viacstupňovou filtráciou. Dbajte na ich správny výber - čím vyšší vzduchový výkon čistička má, tým väčšiu miestnosť a tým rýchlejšie je schopná čistiť.
Nezabúdajte, že čistý vzduch musí mať aj dostatočnú vlhkosť, ideálne okolo 50 %. Preto zvážte ku kúpe čističky aj zvlhčovač vzduchu. Na trhu sú dostupné aj zariadenia „2 in 1“, čistička aj zvlhčovač vzduchu v jednom. Pre alergikov a astmatikov, ktorí majú skutočne vysoké nároky na prostredie, sú však vhodnejšie dva samostatné prístroje.

Udržiavanie čistoty

Pre alergikov je vhodnejšia domácnosť bez koberca. Ten totiž zachytáva roztoče, ktoré sa v ňom môžu množiť. Na druhej strane, vďaka nemu sa roztoče toľko nevíria vo vzduchu. Či už máte iba podlahu alebo koberec, riešením je mať kvalitný vysávač s vysoko účinným filtrom, ktorý zachytáva mikroskopické čiastočky prachu. Opäť, takýto vysávač je vhodný nielen pre domácnosť s alergikom, ale aj astmatikom.

Nákupné výhody v rámci Cashback World

Pri kúpe uvedených špecializovaných doplnkov a spotrebičov si môžete užívať atraktívne nákupné benefity, ak sa stanete zákazníkom medzinárodného nákupného spoločenstva Cashback World. „Ako náš zákazník môžete pri nákupe u niektorého z našich zmluvných predajcov  získať cashback až do výšky  5 % z ceny tovaru a zbierať aj tzv. Shopping Points. Využiť budete môcť aj množstvo ďalších zliav pripravených špeciálne pre zákazníkov Cashback World,“ informuje Laura Bertoldová, Head of Marketing myWorld Slovakia, prevádzkovateľa medzinárodného nákupného spoločenstva Cashback World na Slovensku. S cashback kartou alebo Cashback App je možné výhodnejšie nakupovať nielen elektroniku, ale aj nábytok, paplóny, posteľnú bielizeň a mnoho ďalších tovarov vhodných pre alergikov. A to nielen na Slovensku, ale v 47 krajinách sveta, kde sa nachádza súčasných približne 130 000 zmluvných predajcov. Registrovať sa možno bezplatne na cashbackworld.com lebo priamo u niektorého zo zmluvných predajcov.