Poznáte karambolu a jej účinky?

Poznáte karambolu a jej účinky?

 

Karambola upúta na prvý pohľad nevšedným vzhľadom. Najčastejšie má tvar hviezdy s piatimi cípmi, pričom výnimkou nie je ani 4 alebo 6 cípov. Pre karambolu je typická žltá farba, hladký a lesklý povrch. Chuť je pomerne ťažké charakterizovať. Niektorým pripomína „niečo“ medzi jablkom a hroznom, iní v nej cítia ananás, citrón a slivky, najčastejšie chuť závisí od konkrétnej odrody.
 
Zopár faktov o karambole
 
Plody karamboly (Averrhoa karambola)  rastú na 5 až 15 metrov vysokých stromoch, ktoré pochádzajú z oblastí Srí Lanky a Malajzie. Aktuálne je pestovaná v Indonézii, Thajsku, Indii a oblastiach Strednej a Južnej Ameriky. Stromy majú nádherné kvety, ktoré pripomínajú farebné orchidey. Na trhoch sú dostupné dve odrody. Jedna disponuje pomerne kyslou chuťou a ďalšia je mierne sladká. Čo je však isté, ovociu nemožno uprieť bohaté dávky vitamínu C.
Toto ovocie je vo viacerých kultúrach spojené s legendami. Jávania ho považujú za akýsi znak spirituality. V iných kultúrach je päť cípov symbolom piatich hlavných hriechov.
 
Nutričné informácie
 
Jedna porcia, čo je približne 125 gramov, obsahuje 40 kalórií. Z vitamínov sú zastúpené najmä Céčko a Áčko. Vitamín C pokryje 45 percent odporúčanej dennej dávky (ODD) a vitamín A asi 15 percent ODD. V jednej porcii karamboly sú zastúpené aj 3 g vlákniny, malé množstvo železa a vápnika.
 
Ako chutí najlepšie?
 
Karambola by sa mala skladovať pri izbovej teplote. Na konzumáciu je pripravená vtedy, keď má žltú farbu a príjemnú ovocnú vôňu. Ovocie stačí umyť, odstrániť prípadné poškodené časti a je pripravené na jedenie. Odporúča sa odkrojiť aj špičky, pretože sú horkasté.
Karambola sa hodí do ovocných šalátov, nápojov a koktailov. V krajinách, kde sa pestuje, je chutnou surovinou pre výrobu džemov a želé. Karambolu by nemali konzumovať ľudia, ktorí majú ťažkosti s obličkami a reumou.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, nuttakit