Pociťujete únavu? Možno sa nesprávne stravujete

Pociťujete únavu? Možno sa nesprávne stravujete

Prenasleduje vás dennodenne únava a nedostatok energie? Môže byť za tým mnoho faktorov. Jedným z nich je nesprávne zloženie a načasovanie jedálnička. Ktoré potraviny sú teda zodpovedné za únavu a, naopak, ktoré proti nej bojujú?

Nepriateľmi číslo 1 sú rýchle sacharidy
Dopĺňate nedostatok energie konzumáciou sladkostí, chrumkavého bieleho pečiva či lahodných cestovín z bielej múky? Potom sa nečudujte, že ste bez energie. Tieto potraviny totižto patria do kategórie rýchlych cukrov. Čo to znamená? Po ich skonzumovaní síce hladina krvného cukru prudko stúpne, ale aj klesne, pretože sa uvoľňuje inzulín, ktorého úlohou je úroveň krvného cukru znížiť. To znamená, že pocit sýtosti dlho nevydrží. To vyvoláva opätovnú chuť na doplnenie energie rovnakou formou, teda niečím sladkým. Takto sa človek dostáva do začarovaného kruhu, z ktorého sa vystupuje len veľmi ťažko. Najlepšou voľbou je postupne rýchle sacharidy zo svojho jedálneho lístka vylúčiť a nahradiť ich komplexnými sacharidmi. Tie sa nachádzajú napríklad v celozrnných obilninách (hnedá ryža, ovsené vločky, špaldová krupica, pohánka).

Prejedanie a konzumácia neprimeraných porcií jedál
Ak chcete docieliť to, že sa budete stravovať striedmo, je potrebné denný prísun energie rozdeliť minimálne do troch jedál. Ideálne je však jesť päťkrát denne a začať raňajkami. Ak sa celkom neviete vzdať nezdravých potravín, snažte sa ich negatívne účinky zmierniť kombináciou so zdravými potravinami. Napríklad, keď máte chuť na biele pečivo, dajte si ho so syrom a olivovým olejom alebo spolu so sladkosťami jedzte orechy.

Pozor dajte aj na tuky
Nezdravé tuky sú jednou z ďalších príčin ospalosti. Navyše zvyšujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. Preto je dôležité obmedziť príjem mastných a ťažkých jedál na minimum a nahradiť ich zdrojmi zdravých tukov (orechy, semená, morské ryby, panenské oleje). Výborným zdrojom zdravých tukov je aj avokádo.

Únavu môže spôsobovať aj anémia

Jednou z príčin únavy môže byť anémia, ktorá je najčastejšie spôsobená nedostatkom železa v ľudskom organizme. Doplniť do organizmu ho možno nielen konzumáciou červeného mäsa, ale aj špenátu či marhúľ.

Proti únave aj kvalitnými proteínmi
Ďalšou nevyhnutnou zložkou stravy sú bielkoviny. Zamerajte sa na konzumáciu tých kvalitných, kde je zastúpených čo najviac esenciálnych aminokyselín. Kvalitné bielkoviny sa nachádzajú v mäse, rybách a vajíčkach, ale bohato zastúpené sú tiež v orechoch či strukovinách.

-m-