Náročné skákanie cez švihadlo?

Náročné skákanie cez švihadlo?

Ešte stále sa potíte v posilňovni? Niet takej redukčnej diéty, čo by ste sa do nej schuti nezahryzli? Ste frustrovaní z toho, že o pár minút je tu leto a vaše pneumatiky stále vytŕčajú spod odevu? Netreba zúfať, veď žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa navarí! Vráťte sa spolu s nami do detských čias a uchmatnite svojim ratolestiam jedno ozajstné švihadlo!

Doprajte si niekoľko preskokov každý deň a výsledky vášho snaženia budú nanajvýš hmatateľné! Plochejším bruchom, pevnejším zadkom a stehnami ohúrite všetkých neprajníkov, čo sa vám doposiaľ potmehúdsky vysmievali z každého tréningového plánu.

Avšak aj skákanie cez obyčajné “detinské“ švihadlo má svoje pravidlá a vyžaduje si starostlivú prípravu! Inak si koledujete o nepríjemné bolesti kolien, kĺbov a hlavy.

Ako najdôležitejší parameter pre zdravé skákanie cez švihadlo sa uvádza jeho dĺžka. Po stúpnutí na stred švihadla by malo siahať do výšky vašich ramien, toleruje sa len pár milimetrov plus, mínus. Pred prvým preskokom cez švihadlo by ste mali uvoľniť ramená, stiahnuť brucho a mierne pokrčiť lakte. Horná časť tela je spevnená, stabilná a po jednotlivých preskokoch treba dopadať na vankúšiky prstov, nie na päty.

Aby ste počas skákania nespôsobili kadejaké škody na majetku a neublížili si, miestnosť má byť veľká, priestranná a poloprázdna. Odporúča sa siahnuť po klasickom, špagátovom švihadle a ak ste začiatočníkom, postačí vám 50 preskokov po 5 sériách za deň. Samozrejme, postupom času treba počet aj tempo skákania zvyšovať. Pred aj po cvičení nezabúdajte na strečing, len správnym ponaťahovaním svalov predídete rôznym zápalom a kŕčom.

Tatiana Kovalčinová