Pitný režim deťom pre zdravie i potešenie

Pitný režim deťom pre zdravie i potešenie

O dôležitosti pitného režimu detí počas letných mesiacov majú rodičia dostatok informácií, no i napriek tomu sa im nie vždy podarí, aby ho ich ratolesti dodržiavali. Ak sú deti pod neustálym dozorom, na príjem tekutín nie je problém dohliadnuť. Horšie je to vtedy, ak sa majú postarať tak povediac samy o seba.

Bolesti hlavy, únava, malátnosť, podráždenosť, zápcha a v neposlednom rade i problémy s obličkami – to všetko môže mať jedinú spoločnú príčinu - nedostatok tekutín v organizme. Je potrebné, aby deti každý deň dostali nevyhnutný objem tekutín. Ako však zabezpečiť, aby nezabúdali piť aj vtedy, keď im to neustále nepripomínate?

Využite niekoľko overených trikov:

1. Zapojte fantáziu
Deti jedia i pijú aj očami, preto im pitie spestrite. Do pohára s nápojom pridajte ovocie, lístky mäty, či farebné dáždničky. Prijímanie tekutín oživia aj slamky, ktoré majú deti veľmi rady.

 

2. Sladené nápoje
Deťom nie vždy chutí čistá voda, radšej majú sladené nápoje. Ak chcete, aby prijímali dostatok tekutín, občas im ich doprajte. Vyvarujte sa však kolových či energetických nápojov, ktoré sú pre deti úplne nevhodné. Ponúknite im radšej vodu so sirupom, ovocnú šťavu riedenú vodou, ovocné či bylinkové čaje ochutené medom.

 

3. Buďte im príkladom
Deti často kopírujú správanie svojich rodičov. Ak od nich chcete, aby pravidelne pili, robte to tiež. Prospejete tak nielen im ale aj svojmu zdraviu.

4. Na očiach
Pripravte ratolestiam džbán s obľúbeným nápojom tak, aby ho mali neustále na očiach. Môžete im na ňu vyrobiť označenie času a hladiny, ktorú majú vypiť, prípadne im nastavte pripomienku v mobile.

5. Overte si ich chute
Deti pijú dostatočne najmä vtedy, keď im nápoj chutí. Vtedy ich nemusíme nútiť piť, pretože sa na nápoj tešia samy.

Tipy na obľúbené detské nápoje:
Jahodová radosť

Na dve porcie potrebujeme:
500 ml mlieka
1 ks banán
5 cl sirupu MooGoo jahoda

Postup: Do mixéra nalejeme mlieko a sirup MooGoo s príchuťou jahoda, pre malých i veľkých maškrtníkov. Banán nakrájame a vložíme do mixéra. Podľa chuti môžeme pridať štipku vanilínového cukru. Ingrediencie spolu rozmixujeme a podávame. Pohár pre radosť ozdobíme čerstvým ovocím alebo zábavnou slamkou.

Letné osvieženie
Na 1l limonády potrebujete:
1l vody
Sirup Zlatá studňa Baza a citrón
1ks limetky
1ks citrónu
Medovku

Postup: Vráťme sa do detstva! Do džbánu nalejeme vodu a ochutíme Sirupom Zlatá studňa s príchuťou Baza, obohatený citrónom pre dokonalé osvieženie. Pridáme šťavu z 1ks limetky, lístky medovky a na plátky nakrájaný citrón. Na záver dobre premiešame, limonádu podávame s úsmevom a dobrou náladou.

Na zdravie!