Perníčky- huby

Perníčky- huby

Potrebujeme:

400 g hladká múka
2 ks vajca
2 PL med
60 g rozpustená hera
140 g práškový cukor
1 KL soda bikarbona
1 KL perníkové korenie
1 ks vajce na potretie
bielkova poleva
mak celý

Postup:

Cesto na medovníčky si pripravíme asi každá svojim spôsobom - ja zmiešam tekuté suroviny a pridám práškové suroviny a vymiesim tuhšie cesto, samozrejme v kuchynskom robote, cesto nechám najmenej 1 hodinu v chlade postáť, keď to neponáhľa, tak aj do druhého dňa. Z pripraveného odležaného cesta si spravíme malé guličky, ktoré v dlani jemne sploštíme a poukladáme na plech vyložený papierom. Podľa počtu klobúčikov si pripravíme na hríbiky aj rovnaký počet nožičiek, tak že si spravíme valček, ktorý je upravený do kónusu, teda z jednej strany užší. Pečieme najprv plech s nožičkami, potom klobúčiky, pretože do ešte teplých klobúčikov sa nám bude ľahšie vkladať nožička hríbika. Upečené klobúčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, nožičky nepotieram. Rovnú časť klobúčika potrieme bielkovou polevou a vtlačíme do nej nožičku hríbika. Keď hríbiky trošku obschnú, potrieme ešte koniec nožičky polevou a namočíme do maku.


Recept poslala naša čitateľka Mária Šimková z Košíc