Perníčky- huby
Potrebujeme:
- 400 g hladká múka
- 2 ks vajca
- 2 PL med
- 60 g rozpustená hera
- 140 g práškový cukor
- 1 KL soda bikarbona
- 1 KL perníkové korenie
- 1 ks vajce na potretie
- bielkova poleva
- mak celý
Postup:
Cesto na medovníčky si pripravíme asi každá svojim spôsobom - ja zmiešam tekuté suroviny a pridám práškové suroviny a vymiesim tuhšie cesto, samozrejme v kuchynskom robote, cesto nechám najmenej 1 hodinu v chlade postáť, keď to neponáhľa, tak aj do druhého dňa. Z pripraveného odležaného cesta si spravíme malé guličky, ktoré v dlani jemne sploštíme a poukladáme na plech vyložený papierom. Podľa počtu klobúčikov si pripravíme na hríbiky aj rovnaký počet nožičiek, tak že si spravíme valček, ktorý je upravený do kónusu, teda z jednej strany užší. Pečieme najprv plech s nožičkami, potom klobúčiky, pretože do ešte teplých klobúčikov sa nám bude ľahšie vkladať nožička hríbika. Upečené klobúčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, nožičky nepotieram. Rovnú časť klobúčika potrieme bielkovou polevou a vtlačíme do nej nožičku hríbika. Keď hríbiky trošku obschnú, potrieme ešte koniec nožičky polevou a namočíme do maku.
Recept poslala naša čitateľka Mária Šimková z Košíc
Zdroj foto: freepik