Periorálna dermatitída: ako sa zbaviť nevzhľadných vyrážok okolo úst?

Periorálna dermatitída: ako sa zbaviť nevzhľadných vyrážok okolo úst?

Periorálna dermatitída sa vyskytuje pomerne často najmä u žien do 45 rokov. Ide o vyrážky, ktoré sú prítomné okolo úst, rýh medzi nosom a ústami a na brade. Avšak môže sa rozšíriť aj na iné časti tváre, a preto tento kožný problém netreba podceňovať.

Periorálna dermatitída je nepríjemné kožné ochorenie, ktoré sa prejavuje malými červenými papulami a začervenaním. Vylúčené nie je ani svrbenie, štípanie a pnutie. Pokožka je “hrboľatá” a môže sa aj olupovať. Toto ochorenia môže pripomínať akné. Keďže koža je najväčším orgánom tela, tento problém si zaslúži pozornosť. “Trvalo mi dlho, kým som zistila, že nevzhľadné vyrážky na mojej tvári, ktoré sa miestami zlievali do červených hrbolatých fľakov, sú periorálna dermatitída. Zvykli sa mi vyhodiť z času na čas aj v minulosti, ale netrvalo to dlho a vplyvom určitých opatrení zmizli. Návštevu kožného lekára som odmietla, pretože preferujem prírodnú liečbu. Predpokladám, že vyrážky vznikli v dôsledku experimentov s kozmetikou, nakoľko mám veľmi suchú pleť, častého žuvania žuvačiek a používania zubných pást s obsahom fluóru a SLS. Pripúšťam, že značným faktorom bol aj stres. Avšak akonáhle som prešla na šetrnú kozmetiku určenú pre periorálnu dermatitídu, začala používať prírodný prášok na zuby, skoncovala so žuvačkami a podráždené miesta ošetrovala nimbovým olejom a zinkovým krémom, do niekoľkých dní sa stav pokožky zlepšil a po 2 týždňoch som bola bez vyrážok. Som za to vďačná, pretože mi trvalo týždne, kým som našla účinné riešenie. Aktuálne dbám najmä na dôslednú rannú a večernú rutinu ošetrenia pokožky, viac oddychujem a používam techniky na lepšie zvládanie stresu,” hovorí 40-ročná Mária, ktorá sa s nami podelila so svojou skúsenosťou.

Aké sú príčiny vzniku periorálnej dermatitídy?

Hovorí sa, že koža je zrkadlom nášho zdravia. To znamená, že kožný problém môže byť spojený s inými zdravotnými problémami. Vo všeobecnosti sa za príčinu vzniku periorálnej dermatitídy považuje používanie lokálnych steroidných krémov, používanie ťažkých a mastných krémov, fluórová zubná pasta a žuvanie žuvačiek.

Avšak za vyrážky môžu byť zodpovedné aj hormonálne zmeny, dysfunkcia epidermálnej bariéry, problémy s imunitným systémom, zmenená kožná mikroflóra, baktérie, premnožená kvasinka Candida albicans a opomenúť nemožno stres.

Je dôležité pripomenúť, že periorálna dermatitída je recidivujúce chronické ochorenie, ktoré sa môže kedykoľvek vrátiť. Preto je dôležité dodržiavať určité zásady prevencie.


Zdroj foto: freepik.com

Tipy, ako si poradiť s periorálnou dermatitídou

  • Ak vás tento problém trápi dlhodobo a neviete si s ním poradiť, navštívte lekára a prekonzultujte s ním liečbu.
  • Vyhnite sa žuvaniu žuvačiek a používaniu zubných pást s fluórom a SLS.
  • Zmeňte každodennú starostlivosť o pleť. Vytvorte si rannú a večernú rutinu a tú starostlivo dodržiavajte. Vyberte si kozmetiku, ktorá pleť nedráždi. Tabu by mali byť zložky ako esenciálne oleje, mydlá či parfumy. Naopak, vybraná kozmetika musí pleť dôkladne hydratovať a chrániť pred škodlivými vonkajšími vplyvmi. To znamená, že najskôr je dôležité pokožku vyčistiť, použiť tonikum, následne denný alebo nočný krém. Doplnkom môžu byť rôzne séra alebo pleťové oleje.
  • Pokožku chráňte pred slnkom používaním tónovacích krémov či mejkapov s dostatočným SPF avšak až po jej vyliečení.
  • V rámci zdravého, pestrého a vyváženého jedálnička dbajte na dostatočný prísun zeleniny a ovocia bohatého na antioxidanty.
  • Pri kožných problémoch môže byť dobrou voľbou pupalkový olej s vitamínom E.
  • Na lokálne ošetrenie vyskúšajte obyčajný zinkový krém alebo nimbový olej.

 
Zdroj: freepik.com

Periorálna dermatitída z hľadiska psychosomatiky

V odbornom článku sa psychosomatickým faktorom zodpovedným za vznik periorálnej dermatitídy venoval Hornstein. Zistil, že tí, ktorí trpia týmto ochorením, majú veľa spoločného. Čo stojí za zmienku?

  • Ochorením trpia najmä ženy medzi 30 až 40 rokov s vyšším sociálnym statusom či na vyšších spoločenských či kariérnych pozíciách.
  • Ženy vykazovali vegetatívnu labilitu, ako napríklad bolesť hlavy, nespavosť či iné poruchy spánku, ale aj zápchu či nízky tlak.
  • Vyskytuje sa nepravidelne, niekedy v súvislosti s konfliktmi alebo stresom.
  • Ženy na základe testov disponovali emocionálnou nezrelosťou, ale vysokou inteligenciou. Vyskytovali sa u nich problémy v medziľudských vzťahoch, snaha prispôsobiť sa a aj hysterické záchvaty.
  • Ľudia s periorálnou dermatitídou môžu mať drobné narcistické črty ako dôsledok nedostatku bežnej či vyššej miery potreby pozornosti vychádzajúcej z detstva. Mohol to byť dôsledok absencie otca vo výchove, čiže ženy vyrastali bez otca, alebo otec veľa pracoval alebo nebol súčasťou výchovy.
  • Periorálna dermatitída sa objavuje v obdobiach emocionálnej lability.
  • Súvisieť môže aj s nízkym sebavedomím a vnútorným kritikom, resp. perfekcionizmom.

To znamená, že pri liečbe môže byť účinná aj psychoterapia.

Mirka
Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/941535/
Zdroj foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Perioral_dermatitis#/media/File:Periorale_Dermatitis.jpg