PEKINSKÝ PALÁCOVÝ PSÍK

Spoločenské psy sa preslávili tým, že vždy boli v spoločnosti kráľov a aristokratov. Na čele tejto skupiny nepochybne stojí pekinský palácový psík, keďže istý čas bol posvätným zvieraťom čínskeho cisárskeho paláca.

Pekinský palácový psík bol pokladaný za stelesnenie legendárneho psa Tú, ktorý odháňal zlých duchov, aj preto ho Číňania uctievali ako poloboha. Plemeno sa dostalo na západ po roku 1860, keď za druhej ópiovej vojny britské oddiely spustošili letný palác. Cisárske gardy dostali príkaz psíky pozabíjať, aby sa nedostali do rúk „cudzích diablov", ale päť z nich prežilo. Tie odniesli do Anglicka. Práve z tejto vojnovej koristi pochádza súčasný pekinský palácový psík. Plemeno prvý raz vystavovali vo Veľkej Británii v roku1893 a v USA sa zjavil o niekoľko rokov neskôr.

Pre toto plemeno je typická masívna hlava so širokým temenom, sploštenou tvárou gombíkovým čiernym ňucháčom. Telo je krátke so širokým klenutým hrudníkom a rovným chrbtom. Čím je psík menší, tým je cennejší, priemerná hmotnosť je do 5 kg a výška maximálne 25 cm. Charakteristická je aj srsť, ktorá je veľmi dlhá a bohatá, všetkých druhov farieb.

Považuje sa za ideálneho domáceho psa. Je prekvapivo sebavedomý, takže je aj dobrým strážnym psom. Hoci pôsobí trochu groteskne je inteligentný, verný a veľmi bojovný.