• 10.12.2022

Pečieme spolu s deťmi: 3 tipy na jednoduché vianočné maškrty

Pečenie vianočných dobrôt vnímajú deti ako hru, neuveriteľnú zábavu a navyše si pri tom trénujú jemnú motoriku.

Keď budú deti staršie, nebudú spomínať na hmotné veci, ktoré ste im v detstve dopriali. To najcennejšie, čo im môžete venovať, je spoločne strávený čas. Urobte si z vianočného pečenia každoročný rituál a pripravte si spoločne dobroty, na ktorých si pochutí celá rodina.

Ktoré recepty stoja za vyskúšanie?

Voňavé vianočné medovníčky

Suroviny:
●    500 g hladkej špaldovej múky
●    150 g práškového cukru
●    125 g kvalitného masla
●    6 lyžíc medu
●    2 vajcia
●    2 čajové lyžičky perníkového korenia
●    2 čajové lyžičky škorice
●    1 čajová lyžička sódy bikarbóny
●    na potretie rozšľahané vajíčko

Postup:
Postup je veľmi jednoduchý. Všetky suroviny dajte do jednej misky a vypracujte kompaktné cesto. Ak si chcete uľahčiť prácu, tak maslo vytiahnite z chladničky skôr, pretože keď má izbovú teplotu, pracuje sa s ním oveľa ľahšie.
Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske, vykrajujte rôzne tvary a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom. Po upečení a vychladnutí medovníky ozdobte, napríklad cukrovou polevou.

Vanilkové rožky

Suroviny:
●    250 g hladkej špaldovej múky
●    220 g masla
●    150 g mletých vlašských orechov
●    50 g práškového cukru
●    2 žĺtky
●    1 vanilkový lusk

Postup:
Aj v tomto prípade je postup veľmi jednoduchý. Všetky suroviny dajte do jednej misky a vypracujte z nich cesto. Cesto je jemné, a preto je vhodné nechať ho na niekoľko hodín odpočinúť v chladničke, pretože vďaka tomu sa vám budú rožteky lepšie tvarovať.
Po vybratí cesta z chladničky tvarujte rožky a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte dozlatista.

Lahodné kokosky

Suroviny:
●    200 g špaldovej múky hladkej
●    200 g strúhaného kokosu
●    200 g masla
●    150 g práškového cukru
●    2 vajíčka
●    ½ prášku do pečiva
●    vlašské orechy

Postup:
Najprv zmiešajte múku s práškom do pečiva. Potom pridajte ostatné suroviny a vypracujte cesto. Po spracovaní zabaľte cesto do fólie a nechajte hodinu v chladničke. Z cesta potom tvarujte guličky. Ak deti jedia orechy, môžete do každej vtisnúť polovicu vlašského orecha alebo lieskový orech. Guličky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie pri teplote 180 stupňov Celzia dozlatista.

Mirka
Zdroj foto: https://pixabay.com/photos/cookie-cookies-biscuits-to-bake-1786769/