Patrick Ness a jeho nový príbeh V plameňoch

Patrick Ness a jeho nový príbeh V plameňoch

Patrick Ness vo svojich knihách búra hranice medzi žánrami a otvára tínedžerskú literatúru všetkým vekovým kategóriám. Aj preto získal rôzne ocenenia a našiel si množstvo fanúšikov po celom svete.
Teraz mu v slovenčine vyšla kniha V plameňoch.

Je chladný nedeľný večer, začiatok roka 1957 a Sarah so svojím otcom stoja na parkovisku čerpacej stane Chevron, lebo čakajú na draka. Najali si ho, aby im pomáhal na farme...

Sarah Dewhurstová a jej otec, vydedenci v malom washingtonskom mestečku Frome, sú nútení najať si draka ako pomocníka na rodinnej farme, k čomu sa uchyľujú len tí najchudobnejší z chudobných. Modrý drak Kazimír však nie je celkom tým, čím sa zdá na prvý pohľad.

Sarah sa proti svojej vôli začne o neho zaujímať - o bytosť, ktorá údajne nemá dušu, napriek tomu je však očividne odhodlaná dievča chrániť. Drak vie totiž niečo, o čom Sarah nemá ani tušenie. Na farmu ho priviedlo dávne proroctvo. Proroctvo, v ktorom figuruje na všetko odhodlaný chlapec - úkladný vrah, kult uctievačov drakov, dvaja neúnavní agenti FBI - a, čo je najzvláštnejšie, samotná Sarah.

Vypočujte si úryvok. Z knihy číta Boris Farkaš:

 

 

 Ness opäť posúva hranice, mieša žánre a vytvára úžasnú fikciu, ktorá je pútavá, napínavá a dokonca presvedčivá. Spája sci-fi, fantasy a históriu do celku, ktorý baví čítať. A tak je to aj v jeho novinke V plameňoch.

 Začítajte sa do krátkeho úryvku:

Ľudia nedôverovali drakom, aj keď medzi nimi už dvesto rokov vládol mier. Otcove predsudky neboli pre jeho generáciu nezvyčajné, ale Sarah by zaujímalo, do akej miery pramenia z toho, ako dôsledne tieto výrečné, tajomné tvory ľudí ignorovali, s výnimkou hŕstky drakov, ktorí boli ochotní prijať prácu. Medzi Sarahinými vrstovníkmi by ste však ťažko hľadali tínedžera, ktorý by nechcel byť jedným z nich.
Tento drak prilietal zo severu a Sarah si rada predstavovala, že prichádza z veľkých dračích Pustatín v západnej Kanade, jednej z mála oblastí na svete, kde draci lietajú v divočine, žijú vo vlastnej spoločnosti a chránia si svoje tajomstvá. Vedela, že to nie je reálne. Od Kanady ich delilo takmer tristo kilometrov a od Pustatiny ešte o tristo viac. Okrem toho, kanadskí draci prerušili oficiálnu komunikáciu s ľuďmi desať rokov pred narodením Sarahinho otca. Ktovie, čo počas tých päťdesiatich rokov v Pustatinách robili. Ak jednotlivci, ktorí sa stále dali najímať, odpoveď na tú otázku poznali, nikdy neodpovedali. Drak pravdepodobne prilietal z inej farmy, z ďalšieho miesta, kde ho mali len za opovrhnutiahodného, mizerne plateného roboša.
Letelo to k nim.

PATRICK NESS je autorom desiatich kníh a zbierky poviedok. Žije v Londýne s mačkou, ktorá nie je nadšená jeho cestovaním za čitateľmi po celom svete.
Popularitu si získal trilógiou Nespútaný chaos/Chaos Walking, v ktorej vyšli knihy Počúvaj nôž, Nájdi odpoveď a Prebuď monštrum.
 Patrick Ness píše aj scenáre. Je autorom filmovej adaptácie svojho románu Sedem minút po polnoci (vo filmovej distribúcii ako Volaní netvora). Napísal scenár k tínedžerskému seriálu Class zo sveta Doctora Who. Na motívy seriálu vznikli knihy Joyride, The Stone House a What She Does Next Will Astound You (pripravuje SLOVART v češtine).