Obľúbené farby podľa pohlavia

Obľúbené farby podľa pohlavia

 

Každý z nás má farbu, ku ktorej z nejakých dôvodov inklinuje. Muži majú radi sivú či hnedú. Pravidlom je, že ich priťahujú skôr neutrálne farby. Ženy sa vyžívajú vo veselých odtieňoch ružovej alebo tyrkysovej. Univerzálne použiteľné pravidlo pre rozdelenie farieb na „mužské“ či „ženské“ však neexistuje. Napriek tomu vás skúsime previesť svetom farieb a ich obľúbenosti podľa pohlavia.

  • Svet tisícov odtieňov modrej farby

Je vašou obľúbenou farbou modrá? Modrá je známa a využívaná vďaka svojim upokojujúcim účinkom. Ukrýva v sebe hodnoty a tradície. Z tohto dôvodu ju milujú muži i ženy. Miska váh obľúbenosti sa výraznejšie prikláňa k mužom. Rozdiel spočíva v tom, že muž si vie predstaviť dva, maximálne tri odtiene modrej. Žena vám jedným dychom vymenuje desiatky odtieňov všeobecne obľúbenej farby. V jej repertoári má svoje miesto nebesky modrá, azúrová, tyrkysová, blankytne modrá a mnohé ďalšie.

  • Zelená symbolizuje pokoj, rast, ale i lásku k životnému prostrediu

Zelená podobne ako modrá je v kategórii farieb, ktoré milujú ženy i muži. Svetlejšie odtiene sú skôr obľúbené u mužov. Nie je však zelená ako zelená. Ženy rozlišujú niekoľko odtieňov zelenej. Všeobecne má zelená upokojujúce účinky na ľudský mozog. Možno preto, lebo je farbou prírody a harmónie.

  • U žien prevláda tyrkysová a ružová

Tyrkysová je zmesou dvoch studených farieb, teda modrej a zelenej. Napriek tomu je obľúbenou farbou mnohých žien. Naopak, muži ju nepreferujú.
Sentimentalita ide ruka v ruke z ružovou. Môže symbolizovať zraniteľnosť človeka, jeho nezrelosť. Zároveň je farbou romantiky a jemnosti. Napriek tomu neplatí, že ružová je vyslovenie ženskou farbou.

  • Fialová – farba tehotných a tínedžerov?

Fialová je vyslovene ženskou farbou, ktorú muži doslova nenávidia. Môže symbolizovať tajomnosť alebo romantiku. Podľa niektorých zdrojov je farbou, ktorá symbolizuje výkyvy hormónov. Z tohto dôvodu je nielen farbou, ktorá je stelesnením spirituality, ale aj preferovanou farbou tehotných či tínedžerov.

  • Čo hovoria výskumy?

Zaujímavému výskumu sa venuje Joe Hallock, ktorý sa snaží objaviť kultúrne rozdiely alebo podobnosti aj na základe farieb. Podľa jeho výskumov sú obľúbenými farbami žien modrá, fialová a zelená. Naopak, najmenej preferované sú oranžová, hnedá a sivá. Muži majú radi modrú, zelenú a čiernu. Naopak hnedá, oranžová a fialová sú najmenej obľúbené mužské farby.
 
MIMI
Zdroj: http://www.joehallock.com
Foto: freedigitalphotos.net / Lavoview