Nebavia ťa činky? Tancuj!

Nebavia ťa činky? Tancuj!

Chcete si spevniť telo a odreagovať sa po celodennej práci, ale cvičenie vám pripadá náročné? Napriek tomu sa každý deň nútite s činkami v ruke prekonať odpor, lebo túžba za krásnou postavou je silnejšia? Vymeňte stereotyp v telocvični za zábavu v podobe tanečných lekcií.

Zbaviť sa nechcených kilogramov či získať kondíciu môžete aj pri tancovaní, kde si nielen formujete svoje krivky, ale navyše sa výborne zabavíte, naučíte niečo nové a odreagujete pri úžasnej hudbe. Tanec sa pritom bez problémov vyrovná cvičeniu v telocvični. Väčšina ľudí si neuvedomuje, že je to kreatívny a nenásilný spôsob na dosiahnutie dokonalej postavy. Dôležité je vybrať si správny druh zameraný na konkrétny efekt. Niektoré štýly tanca sú vhodné na schudnutie, iné na spevnenie tela. Napríklad zumba, ktorá sa vyznačuje nenáročnými tanečnými krokmi, formuje postavu vďaka posilňovaniu svalov a zároveň zlepšuje držanie tela. „Zumba je aeróbne cvičenie na hudbu. Rýchla strieda pomalú, jeden tanečný štýl obmieňa druhý. Na zumbe sa nedá nudiť, pretože vás pohltí salsa, merenge, hip-hop, ča-ča-ča, samba... Naozaj sa to ťažko opisuje, oveľa lepšie je aspoň raz to zažiť!“ hovorí atraktívny inštruktor fitness zumby Eliér z latino klubu na Prievozskej ulici v Bratislave. Pri salse, do ktorej vás radi zasvätia napríklad v tanečnom klube La Bomba, tiež posilňujete boky, nohy aj paže. Rovnako ako zumba veľmi rýchlo spaľuje kalórie a pomáha pri spevnení chrbtového svalstva.
Ak chcete zhodiť prebytočné kilá a vyformovať si zadok a stehná, určite si zvoľte africký tanec kuduro, čo v preklade výstižne znamená „dokonalý zadok“. Kuduro je energickejší ako reagetton a svalovú horúčku po jeho absolvovaní máte zaručenú, pretože si precvičíte všetky dôležité svaly na tele.

Dôležité je dodržiavať prípravu

Počas tréningov vám lektor presne ukáže, ako jednotlivé tanečné prvky vykonávať, aby ste zapájali všetky svaly. Ako sa s tým popasujete, je už iba na vás.
Dôležité je uvedomiť si, že tanec rovnako ako každá iná športová aktivita uvádza do pohybu celé telo. Najväčšia záťaž je na svaly chodidiel, predkolenia, stehien a sedacie svaly. Všetky otrasy, rotácie a výskoky vyvíjajú zase tlak na kostru a preverujú tak kvalitu kĺbov. Pri nedodržaní prípravy na lekciu hrozí preťaženie šliach. Zabrať dostáva aj srdce, cievy a dýchacia sústava. Základom je preto správna predpríprava tela na záťaž. V praxi to znamená absolvovať strečing na zahriatie svalov a krátku rozcvičku.

Tanec verzus cvičenie - pri ktorom spálite viac kalórií?

Ak rozmýšľate, koľko musíte tancovať, aby ste nahradili polhodinu s činkami v posilňovni, odpoveď nie je jednoznačná. Závisí od vašej váhy, výšky a správneho prevedenia jednotlivých tanečných krokov. Žiadna kalkulačka na svete nedokáže presne vypočítať, ako je to vo vašom prípade, ale na porovnanie: pri cvičení spálite cca 170 kcal, pri aerobicu približne 230 kcal, no pri intenzívnom tanci až okolo 240 kcal.
Ďalším plusom, je fakt, že na tanec vám stačia hoci aj lacnejšie cvičky, ktoré máte doma. Obliecť si môžete pohodlné tepláky, tričko alebo šaty zo skrine a honba za dokonalými krivkami sa môže začať. Čo sa týka pitného režimu, existujú tanečné školy, ktoré ponúkajú aj nápoje. Na porovnanie - do fitka so sebou musíte nosiť celú výbavu - športovú tašku, uterák, fľašu na vodu, väčšinou drahé oblečenie a obuv na cvičenie, veci na prezlečenie, prípadne plavky. Netreba zdôrazňovať, ako pri nosení tejto neľahkej batožiny z domu a späť trpí vaša chrbtica. Navyše, pri cvičení bez trénera a nedostatočnej znalosti správneho prevedenia cvikov si môžete spôsobiť vážne zdravotné problémy, ako je preťaženie kĺbov, natiahnutie šliach, či dokonca natrhnutie svalov, ktoré vyžaduje dlhodobé liečenie, nehovoriac o nepríjemných komplikáciách s bolesťou a následnou rehabilitáciou. Zadovážiť a zaplatiť si trénera, ktorý sa postará o to, aby ste cviky robili správne a najmä efektívne, však vôbec nie je lacná záležitosť.

Radosť pre telo aj peňaženku


Čo sa týka výdavkov, po finančnej stránke vás hodiny tanca, kde máte lektora plne k dispozícii za každých okolností, vyjdú v porovnaní s fitkom lacnejšie. Okrem toho, že ušetríte, sa navyše pohybujete v kolektíve väčšieho množstva ľudí, môžete tancovať aj v pároch a o zábavu máte rozhodne postarané. Toho, že by ste sa pri tanci nudili, sa určite obávať nemusíte.

Tanec sa postará o telo aj psychiku

Tušili ste, že tanec je jedným z druhov terapie? Vynikajúco vplýva nielen na vaše telo, ale aj na psychiku. Na lekciách úplne zabudnete na bežné problémy a starosti, zhodíte zo seba záťaž povinností a môžete sa plne sústrediť iba na vychutnávanie si voľnosti a radosti z pohybu. Každodenný život totiž prináša množstvo povinností a obrovského stresu, ktorý si v rýchlom a pomerne stereotypnom pracovnom tempe ani nestihnete všimnúť. Z dlhodobého horizontu však môže viesť k vážnym následkom v podobe psychického vyčerpania a dokonca až syndrómu vyhorenia, ktorý postihuje čím ďalej, tým viac populácie. Aj preto je dôležité nájsť si chvíľu pre seba a odpočinúť si.
Tanec v sebe spája príjemné s užitočným. Kým spaľujete kilogramy a formujete postavu na parkete, zároveň doprajete oddych aj psychike, na ktorú sa dennodenne vyvíja obrovský nápor. Nehrozí tu ani stereotyp ako pri cvičení, keďže hudba sa neustále mení, rýchlejšiu strieda pomalá a vy sa môžete bez starostí nechať unášať melódiou. 

Tak čo, necháte nudné činky minulosti a vrhnete sa do kolotoča tanca a dobrej nálady?