Chyby, ktoré robíme pri chudnutí

Chyby, ktoré robíme pri chudnutí

Snom takmer každého z nás je mať krásnu a štíhlu postavu, a preto sa snažíme robiť pre dosiahnutie svojho cieľa maximum. Niekedy sa však dopúšťame chýb, ktoré toto naše úsilie sabotujú. Ktoré sú to?

  • Jeme veľa ovocia

Ovocie je síce veľmi zdravé, ale pokiaľ držíte diétu, mali by ste v jedálničku preferovať radšej zeleninu – má nízky glykemický index i málo kalórií. Ovocie síce do diétneho jedálnička patrí tiež, ale denne vám postačia 1 – 2 kusy kyslejších druhov ovocia, ktoré je lepšie dopriať si dopoludnia. S mierou pite aj obľúbené smoothie (hlavne ak sú prevažne z ovocia) a ovocné šťavy či džúsy.

  • Nečítame etikety

Pri chudnutí je veľmi dôležité osvojiť si aspoň základné vedomosti, ktoré sa týkajú údajov na etiketách. Kľúčový je pre vás obsah sacharidov (cukru), tuku či sodíka, ktoré sú v potravinách obsiahnuté. Napríklad je dôležité vyhýbať sa produktom, kde je na prvých troch miestach cukor. Pozor si treba dávať aj na jeho iné označenia, ako napríklad fruktóza, glukózovo-fruktózový sirup, kukuričný sirup a podobne.

  • Konzumujeme nekvalitné pečivo

Aj pri chudnutí telo potrebuje sacharidy, ktoré sú hlavným zdrojom energie. Avšak treba preferovať kvalitné komplexné sacharidy. To môže byť problém najmä pri niektorých druhoch pečiva, ktoré sa naoko tvária zdravo, no skutočnosť je iná. Preto je v tomto smere dôležité urobiť si prieskum trhu a kupovať skutočné nefalšované celozrnné produkty.

  • Podceňujeme niektorú makroživinu v jedálničku

V našom jedálničku by mali byť zastúpené sacharidy, bielkoviny i tuky. No niektorí sa v snahe schudnúť niektorej z uvedených makroživín vyhýbajú. To je veľká chyba, pretože im hrozí nielen jojo efekt, ale v dlhodobejšom horizonte i zdravotné problémy.

  • Šport považujeme za zbytočnosť

Je pravda, že 80 % úspechu pri chudnutí tvorí strava, avšak veľmi dôležitý je aj šport. Pravidelné cvičenie podporuje metabolizmus a pomáha formovať problematické partie. V neposlednom rade zlepšuje náladu a dodáva motiváciu, čo je takisto veľmi dôležité.

  • Bojíme sa jesť

Tejto chyby sa dopúšťajú najmä tí, ktorí predtým „hladovali“. Porcie jedla, ktoré im nastavil napríklad výživový poradca, považujú za obrovské a uberajú si z nich. V dôsledku toho sa celý proces chudnutia spomalí, či dokonca zastaví. Nezabúdajte na to, že jedlo nie je váš nepriateľ, len si treba správne vybrať.

-w-