Návod, ako rýchlo a efektívne odstrániť hrdzu z rôznych povrchov

Návod, ako rýchlo a efektívne odstrániť hrdzu z rôznych povrchov

Hrdza na predmete neznamená, že vec doslúžila a je čas ju vyhodiť. Ak objavíte hrdzu na aute, neveziete ho predsa hneď na šrotovisko. Hľadáte spôsoby, ako ju odstrániť a vrátiť svojmu štvorkolesovému tátošovi krásny vzhľad.

Rovnako by to malo byť aj s ostatnými predmetmi v domácnosti. Hrdza sa môže objaviť kdekoľvek a vy by ste mali byť pripravení na boj s ňou. Často si vystačíte so surovinami a prípravkami, ktoré máte bežne doma. Inšpirujte sa niekoľkými praktickými tipmi, ako hrdzu odstrániť rýchlo a efektívne a ako zabrániť, aby sa objavila znova.

Opäť tá hrdza!

Hrdza je všeobecný názov pre oxid železa. Ako už názov napovedá, oxid železa vzniká, keď sa molekuly železa spájajú s molekulami kyslíka, čo sa deje tak ľahko, že čisté železo sa v prírode vyskytuje len zriedka. Oxid železitý sa javí ako červenohnedé vločky.

Vaše predmety nie sú v bezpečí pred hrdzou ani vtedy, keď ich skladujete mimo dažďa alebo dokonca vo svojom dome. Na premenu ocele, železa a zliatin železa na hrdzu stačí kyslík a voda. Hrdze stačí aj vlhké prostredie.

Na predmetoch sa môže objaviť hrdza v priebehu dní, týždňov, mesiacov alebo rokov. Prirodzene, zvýšené vystavenie vode a kyslíku môže proces urýchliť. Čím viac vody sa na kov dostane, tým rýchlejšie sa dá očakávať, že začne korodovať. Reakciu však môžu zosilniť aj iné faktory, napríklad pobyt v oblasti s vysokou koncentráciou soli.

Zdroj: freepik.com

Hrdza spôsobuje problémy na rôznych povrchoch

Hrdza nič nešetrí. Napáda náradie, bicykle, autá, záhradný nábytok, sporáky, hrnce a panvice – jednoducho takmer všetky kovové predmety okolo vás. Nie je nič nezvyčajné, keď nájdete hrdzu na obkladoch, smalte, oblečení alebo kobercoch.

Vedeli ste, že hrdza vás môže ohroziť na zdraví? Keď sa porežete o hrdzavý predmet, ste vystavení bakteriálnej infekcie (tetanus). Teda tá injekcia, ktorú ste dostali proti tetanu, je ochranou aj voči hrdzi.

Hrdza ovplyvňuje naše nástroje, čo spôsobuje, že ich používanie je nebezpečné alebo neúčinné. Na reťazi vášho bicykla sa môže objaviť hrdza, čo sťažuje používanie. Hrdza na vašom aute môže spôsobiť poškodenie karosérie, čo si vyžiada drahé lakovanie.

Rúry, odkvapy, okenné rámy a ďalšie armatúry môžu časom začať hrdzavieť. Okrem toho si časom môžete začať všímať hrdzavé škvrny na obklade alebo streche vášho domu.

Červenohnedé škvrny sa často objavujú aj priamo vo vašej domácnosti. Najviac ňou trpí vaša kuchyňa, kúpeľňa, pivnica a garáž, no neuniknú jej ani menšie predmety, nábytok a kovové dekorácie.

5 tipov na efektívne odstránenie hrdze

Hrdzu môžete odstrániť s prísadami, ktoré nájdete doma. Nepôjde to však bez toho, aby ste sa pri tom trochu nezašpinili. Vyhrňte si teda rukávy, vyhraďte si dostatok času a obrňte sa trpezlivosťou. Zopár minút a hrdza bude preč.

1.    Biely ocot

Je niečo, čo biely ocot nedokáže vyčistiť? Kyselina octová, nachádzajúca sa v tomto bežnom produkte, je dostatočne kyslá na to, aby hrdzu rozpustila. Ocot najlepšie funguje, ak ho necháte pôsobiť cez noc.

Menšie predmety ponorte do octového kúpeľa. Potom hrdzu vydrhnite jemnou kefkou. Ak potrebujete odstrániť hrdzu z väčších predmetov, ocot nalejte priamo na predmet a vyčistite.

Ďalší spôsob je ten, že do octu namočte handričku a na noc ju omotajte okolo problematického miesta. Takto môžete vyčistiť ťažšie dostupné miesta, alebo predmety, ktoré sú pevne primontované k fasáde domu. Tento trik použite napríklad na vyčistenie odkvapových systémov alebo vodovodného potrubia a pod.

2.    Zemiaky

Vedeli ste, že aj zemiak dokáže vyčistiť hrdzu? Zemiaky obsahujú kyselinu šťaveľovú, ktorá sa používa v pracích prostriedkoch a iných čistiacich prípravkoch a dobre pôsobí aj na hrdzu.

Zemiak jednoducho rozrežte na polovicu – alebo pozdĺžne, ak potrebujete väčšiu plochu na prácu. Na povrch zemiaku aj na zhrdzavené miesto nasypte trochu jedlej sódy. Potrite ním hrdzavé miesto. Zemiaky sú výborné na čistenie panvíc, hrncov, sporákov a ďalších predmetov v domácnosti.

Keď sa povrch zemiaka zafarbí hrdzou, odrežte tenký plátok a postup opakujte, kým hrdza nezmizne. Ak potrebujete odstrániť hrdzu z nožov a príboru, jednoducho ich zapichnite do zemiaka.

3.    Citrón a soľ

Ďalší populárny prírodný čistič sú citróny. Fungujú výborne na ľahké až stredne ťažké prípady hrdze. V kombinácii s kuchynskou soľou sú tieto citrusové plody rovnako účinné pri čistení a odstraňovaní hrdze, ako aj lahodné v jedlách a osviežujúcich nápojoch.

Nakrájajte citrón na polovicu a potrite ním zhrdzavené miesto. Na rovnaké miesto hojne nasypte soľ. Vytvorte citrónovú pastu a nechajte pôsobiť. Skontrolujte každých pár hodín, či sa hrdza uvoľňuje. Keď sa hrdza uvoľní, opláchnite soľ a šťavu vodou. Postihnuté miesta vydrhnite oceľovou vlnou alebo kefou. Dôkladne opláchnite a osušte. Tento trik využijete pri údržbe a čistení karosérie auta, ale aj pri kuchynskom riade.

Ak chcete vyčistiť biele oblečenie, namočte látku v citrónovej šťave, položte ju na priame slnko na približne 60 minút, potom oblečenie klasicky vyperte.

4.    Sóda bikarbóna

Jedlá sóda funguje dobre na predmety s ľahkými škvrnami od hrdze. Funguje tiež dobre na predmety vyrobené z tenkého kovu, ako sú nože. Ak chcete použiť túto metódu, jednoducho primiešajte dostatok vody do sódy bikarbóny, aby ste vytvorili hustú pastu.

Pastu rozotrite po celom povrchu a uistite sa, že hrdzavé miesta sú dobre pokryté. Nechajte pastu pôsobiť asi hodinu. Na drhnutie predmetu a odstránenie hrdze použite oceľovú vlnu, drôtenku alebo kefu. Opláchnite pastu vodou a v prípade potreby opakujte. Dôkladne vysušte.

5.    Coca-Cola

Coca-Colu môžete použiť na odstránenie hrdze z kovov, ako je železo, oceľ a meď. Obsahuje kyselinu fosforečnú, ktorá je účinným odstraňovačom hrdze. Stačí naliať na zhrdzavený povrch a nechať pár minút pôsobiť. Potom pomocou kefy odstráňte hrdzu.

Zdroj: freepik.com

Ako odstrániť škvrny od hrdze z látky

Ak máte hrdzu na oblečení alebo inej látke, môžete ju odstrániť pomocou bieleho octu alebo citrónovej šťavy. Oblečenie alebo látku položte na starý uterák a nalejte malé množstvo bieleho octu priamo na škvrnu, alebo škvrnu potrite polovicou citróna. Dbajte, aby bola látka dostatočne namočená. Miesto potom utrite čistou bielou utierkou.

Položte vonku na slnko, kým škvrna nezačne blednúť, potom vyperte ako zvyčajne. Na odolné škvrny môžete do práčky pridať ekologické čistiace prostriedky.

Ak potrebujete odstrániť škvrny z čalúnenia, kobercov, alebo iných látok, ktoré nedokážete vyprať v práčke, pripravte si pastu z citrónovej šťavy a soli. Otestujte na nenápadnom mieste a ak látka dobre reaguje, môžete pokračovať. Naneste zmes na škvrnu a predmet umiestnite na slnko. Pravidelne navlhčite citrónovou šťavou, kým škvrna nezmizne. Odstráňte zvyšky soli.

Zdroj: freepik.com

Ako odstrániť hrdzu z porcelánu alebo keramiky

Použite pastu z bóraxu a citrónovej šťavy a rozotrite po ploche. Bórax sa používa ako prírodný a ekologický čistiaci prostriedok s veľmi širokou škálou aplikácií. Vydrhnite miesto pemzou a v prípade potreby aplikujte znova.

Pemzu, drôtenku či kefu však nepoužívajte na keramický riad, pretože by zanechali škrabance. Potom keramiku alebo porcelán vysušte, aby ste zabránili tvorbe novej hrdze.

Ako odstrániť hrdzu z tehál alebo betónu

Vytvorte pastu zo 7 dielov glycerínu bez vápna, 1 dielu citrátu sodného, ktorý je bežne dostupný v lekárni, 6 dielov vlažnej vody a dostatočného množstva práškového uhličitanu vápenatého (kriedy), aby ste vytvorili hustú pastu. Pastu rozotrite po hrdzavom mieste a nechajte stuhnúť.

Potom použite kovovú kefu na zoškrabanie pasty. Ak hrdza nebola celkom odstránená, celý proces opakujte.  

Keď prírodné prostriedky nefungujú

Ak sa vám podarí odstrániť hrdzu prírodnými prostriedkami, ktoré sme uviedli vyššie, máte vyhraté. Navyše, je to šetrné k životnému prostrediu. Čo však vtedy, ak takéto pasty nefungujú?

Takáto odolná hrdza sa môže objaviť na vašom aute, plote, streche a ďalších povrchoch, ktoré sú často vystavené vode a vlhku.

Inšpirujte sa: Korózii na aute sa môžete vyhnúť pravidelnou starostlivosťou a údržbou. Viete, ako správne umyť auto?

Odolnú hrdzu môžete odstrániť hrubou silou. Najjednoduchší spôsob je jej vybrúsenie. K tomu potrebujete drôtenú kefu, s ktorou začnete mechanické čistenie povrchu.

Ak sa chcete profesionálne zbaviť hrdze, je tu možnosť pieskovania. Je to ekologické odstraňovanie hrdze zo skorodovaných povrchov. Pieskovanie odstraňuje spolu s hrdzou aj špinu a staré nátery. Využíva sa pri tom piesok alebo sóda a stlačený vzduch pod vysokým tlakom. Odstránite zároveň mastnotu a povrch tak bude dokonalé pripravený na nanášanie farby. Pieskovaním je povrch čistý, zdrsnený a zjednotený.

Ak už skutočne nič nezaberá, môžete siahnuť po odhrdzovači. Odhrdzovač je kvapalný prostriedok na odstránenie korózie z kovov. Zároveň povrch chráni pred jej opätovným vznikom. Ideálne je použiť ho len na prvotné ošetrenie hrdze, potom pokračujte vybrúsením povrchu.

Ako zabrániť hrdzi

Najjednoduchší spôsob, ako zabrániť hrdzi, je správne skladovanie kovových predmetov. Nenechávajte záhradné náradie na dvore, a pokiaľ je to možné ani časti auta vystavené poveternostným vplyvom. Uchovávajte ich na suchom mieste s nízkou alebo žiadnou vlhkosťou.

Ak nie je možné uložiť predmet v interiéri, zakrytie ich krycou plachtou. Zakrytím bicykla auta alebo iného majetku obmedzíte jeho vystavenie vode, čo sťažuje vznik hrdze. Tiež sa uistite, že neprichádzajú do kontaktu s korozívnymi materiálmi, ako sú bielidlá alebo bazénové chemikálie.

Dôležitá je aj údržba. Na záhradné náradie pravidelne používajte ochranné oleje. Oceľové hrnce a kuchynské nože umývajte ručne.

Farba na hrdzu je tiež skvelý spôsob, ako zabrániť jej vzniku. Čerstvé vrstvy farby poskytnú účinnú bariéru proti živlom a udržia váš majetok v dobrom vzhľade a bez hrdze. Ak plánujete maľovať kov, použite základný náter, ktorý pomôže farbe priľnúť a ochráni kov pred vlhkosťou. Potom naneste povrchovú farbu štetcom alebo striekaním.
Na záver
Odstraňovanie hrdze môže byť zložité, preto nezanedbajte prevenciu. Predmety skladujte v suchu, zamedzte ich kontaktu s vodou a vlhkom, doprajte im pravidelnú starostlivosť a ochranné nátery. Ak predmet predsa len zhrdzavie, určite to nie je dôvod, aby putoval do odpadkového koša. Existuje mnoho spôsobov, ako sa korózie zbaviť.

Pri odstraňovaní hrdze vám určite napadne otázka, či sa hrdza dá odstrániť natrvalo. Áno, je to možné. Odporúčame najskôr vyskúšať domáce prostriedky. Ak sa tým hrdza úplne nerozpustí, vyskúšajte profesionálny produkt na odstraňovanie hrdze.

Eva Dedinská, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe