Na čo si dať pozor pri športovaní v lete?

Na čo si dať pozor pri športovaní v lete?

Na jednej strane máme v lete viac času a príležitostí i na športovanie, čo je skvelé. Na druhej strane vonku vládne horúce počasie, predstavujúce zvýšenú záťaž pre ľudský organizmus, ktoré vyžaduje, aby sme pri cvičení dávali pozor na niekoľko vecí. Ktoré sú kľúčové?

  • Myslite na hydratáciu

Jedným z kľúčových faktorov bezpečného športovania v lete je kvalitný pitný režim. Je všeobecne známe, že piť treba priebežne počas celého dňa. Výborná je čistá voda, avšak v lete si môžeme s pokojom dopriať aj minerálnu vodu určenú na denné pitie, pretože je zdrojom dôležitých elektrolytov, ktoré strácame potením. Uprednostňujte však nesýtené minerálky, poprípade jemne perlivé, samozrejme, neochutené. Vhodným doplnkom pitného režimu sú aj bylinkové čaje, riedené ovocné či zeleninové šťavy.

 Okrem toho je nevyhnutné napiť sa pred, počas a aj po pohybovej aktivite. V lete si môžete s pokojom dopriať aj iontové nápoje. Ak zistíte, že máte zapáchajúci moč alebo cítite veľký smäd, je to znak toho, že organizmus bojuje s deficitom tekutín a treba mu ich dodať. Pozor, dopĺňajte ich však postupne a pomaly!

  • Vyberte si správny čas

Počas horúcich dní by sme sa nemali zdržiavať na slnku v čase od 11. do 15. hodiny. Samozrejme, obzvlášť dôležité je toto pravidlo pre športujúcich ľudí. Preto pokiaľ máte možnosť, venujte sa cvičeniu ráno alebo neskôr v popoludní. Poprípade uprednostnite fitcentrá, ktoré bývajú počas leta klimatizované, alebo tienisté miesta.

  • Počúvajte svoje telo

Už vysoké teploty predstavujú zvýšenú záťaž pre náš organizmus. Ak k tomu pridáte intenzívny tréning vonku, môže to skončiť kolapsom. Z tohto dôvodu je potrebné počúvať svoje telo – vždy je lepšie odcvičiť 30 minút, ako prepínať svoje sily.

  • Nepodceňte výber oblečenia a obuvi

Na leto sú stvorené materiály, ktoré sú vzdušné a ľahké. Ideálne sú svetlé farby a voľnejšie strihy. Ponuka na trhu je, našťastie, v tomto smere pestrá. Avšak nezabúdajte ani na šiltovku a kvalitné slnečné okuliare. Na šport v lete by ste tiež mali mať vhodnú obuv a funkčné ponožky.

  • Chráňte svoju pokožku

Zhruba 15 minút pred športovou aktivitou vonku ošetrite svoju pokožku opaľovacím prostriedkom, ktorý ju ochráni pred škodlivými UVA i UVB lúčmi. Vyberajte si kozmetiku, ktorá nezanecháva na pokožke nepríjemný mastný film. Po športovaní si doprajte vlažnú sprchu a pokožku znovu hydratujte. 


-w-