Máte doma svoju podložku na cvičenie?

Máte doma svoju podložku na cvičenie?

Niektorí ľudia si stále myslia, že na cvičenie im postačí karimatka, ktorú majú doma a počas leta ju príležitostne používajú napríklad aj pri kempingu. Podložka na cvičenie je však niečo úplne iné ako karimatka. Poskytuje pohodlný a stabilný povrch pre vykonávanie cvikov na zemi, jogu alebo strečing. Je tiež omnoho pružnejšia. Ak teda plánujete začať cvičiť, potrebovať budete práve podložku.

Je medzi podložkami na cvičenie nejaký rozdiel?

Áno, je. Rozdiel nespočíva len vo výške ceny alebo v kvalite. Hlavný rozdiel je v materiáli podložky. Ten ju totiž predurčuje na vykonávanie určitých druhov pohybu. Nižšie ponúkame základnú kategorizáciu. 

Ako môžeme podložky rozdeliť?

Podložky na jogu
Podložky na jogu sú zo všetkých najtenšie. Sú určené pre menej intenzívne cvičenie a pomalšie pohyby. Vyznačujú sa tým, že sú k zemi takpovediac „prilepené“. Pri cvičení jogy je často potrebné udržať balans. Keby sa vám podložka na zemi príliš hýbala, mohli by ste prísť k zraneniu. Takéto podložky dokážete veľmi rýchlo očistiť a nezaberajú veľa miesta.

Podložky na pilates
Podložky na pilates sa v mnohom podobajú práve podložkám na jogu, sú však o niečo hrubšie a väčšinou aj dlhšie. Často sa pri výrobe používa tenká vrstva peny, ktorá zabezpečí, že vás zem nebude tlačiť. Takéto podložky ponúka napríklad značka Harbinger a využiť ich môžete aj na rôzne relaxačné cvičenia. Penové podložky sú vhodné aj na obyčajné sedenie.

Podložky na cvičenie
Klasické podložky na cvičenie sú ťažšie, odolnejšie a hrubšie. Sú vyrobené tak, aby ste na nich mohli skákať, robiť brušáky, drepy s činkami či rôzne iné pohyby, ktoré vyžadujú viac energie. Pomáhajú zabezpečiť správnu polohu tela a minimalizovať tlak na chrbticu či kĺby. Kvalitné podložky na cvičenie vám ponúka aj SKLZ, svetový líder v segmente inovatívnych tréningových pomôcok.


Zdroj foto: Prostock-studio / Shutterstock.com

Ktorá podložka je vhodná pre vás?

Odpoveď je jednoduchá. Podložku si vyberte podľa toho, ktorý druh cvičenia robíte najčastejšie. V tomto ohľade sledujte primárne hrúbku a veľkosť podložky. Zbytočne si totiž priplatíte za hrubšiu, keď bežne cvičíte jogu, na ktorú vám stačí aj tenká podložka.

Stačí podložka k dobrému cvičeniu?

Nie, nestačí. Podložka na cvičenie je základom, na ktorom postavíte celý tréning. Nesmiete zabudnúť na správne prevedenie jednotlivých cvičení a tiež na vhodné športové oblečenie, ktoré vás pri cvičení nebude nijako tlačiť ani inak obmedzovať. Legíny a športové tričko by vám však mali bohato stačiť.

Prečo by ste nemali cvičiť bez podložky?

Podložka predstavuje akúsi ochrannú vrstvu medzi vami a podlahou. Vďaka nej toľko netrpia členky a iné kĺby. S podložkou máte istotu, že keď sa budete na zemi naťahovať, nebude vás bolieť chrbát.
Máte už svoju podložku aj vy?