Martinin príbeh - posledná časť: Koniec alebo začiatok?

Životné príbehy ľudí sú nevyspytateľné. Často sa stáva, že sa Vám osud zmení iným smerom ako ste si plánovali a Vy jednoducho neviete, ako ďalej.

 

Tina s Miladou sedia v útulnej kaviarničke oproti sebe. Napriek množstvu ľudí, Milade tečú po lícach slzy, ktorým sa nemôže ubrániť. Martina ju drží za ruku a myslí si:" Toto je tá milá kočka, ktorá sa stále smiala a bola plná elánu?!" O eláne už nie je ani stopy, Milade sa všetko zrútilo ako domček z karát. Jej manžel sa pre  problémy utiekol k Bohu, ale strašne nezdravým spôsobom. Každý večer trávil v modlitebni, deti a ju stále poúčal o cirkevných veciach, nútil ich modliť sa aj v čínskej reštaurácii. Týmto nezdravým spôsobom si liečil depresie a strach z prepustenia, Miladine neskoré príchody domov kvôli práci a domácnosť, ktorá fungovala len v letku. Milada sa na to len bezmocne prizerala, pretože všetky dohovárania muž negoval, ako aj  návštevu psychológa, či psychiatra, ako aj manželskej poradne. Okrem toho si nešťastná Martina na ňom všimla aj to, že je stále zachmúrený a zadumaný, depresívny, že jej prestáva byť oporou, obviňuje sa, že aj ona ostávala dlho v práci a nevenovala sa mu ako treba.

Martina ju chytí za ruku a vraví: „Jediné riešenie vidím v tom, že vy dvaja odídete na nejaký víkendový pobyt, jednoducho vypadnete z domáceho prostredia , trošku si užijete a posnažíte sa pozrieť na seba inými očami. Ak sa Ti však podarí manžela prehovoriť, a to je prvý krok k úspechu. Ak nie, myslím si, že bude treba presvedčiť Tvojich príbuzných, aby Ti  pomohli ho dostať  k psychológovi, alebo k psychiatrovi. A v tom Ti držím palce, lebo to je skutočne silné kafé. Čo sa týka Tvojho víkendového pobytu, o domácnosť a deti sa Ti za ten čas postarám. Len aby ste naň išli...!" Milada si uvedomí, že Martina jej  radí dobre, že s ňou cíti a pomaly sa upokojí. Dokonca sa začne usmievať a uvoľní sa.

Verme, že Martininej priateľke sa podarí dostať manžela na víkendový pobyt. A čo bude ďalej s Martinou??? Verme, že si nájde prácu aj lásku,  že sa jej osud zmení. Lebo to je koniec jej príbehu. Vidíme, že život sa môže zahrať s každým, či je sám alebo vo dvojici. Ale nikdy netreba zúfať, pretože nie je hanba padnúť, hanba je sa nezdvihnúť a nezabojovať.

 

SN