Mariášisti Dolného Lopašova si pohoršili

Mariášisti Dolného Lopašova si pohoršili

 

Popri šachu patrí medzi športové odvetvia, ktoré sú vhodné pre všetky vekové kategórie, aj mariáš. Podobne ako v šachu, aj v tejto kráľovskej kartovej hre, nie je dôležitá kondičná príprava, ale predvídavosť a logické myslenie.
Na Slovensku sa už 14 rokov hrá mariášová extraliga a jedným z jej stálych členov je aj mariášový klub z Dolného Lopašova. Keďže ďalší klub z nášho okresu v extralige nehrá, ten združuje takmer dve desiatky vyznavačov „čertových obrázkov“ z celého piešťanského regiónu.
 
Víťazom 14. ročníka extraligy sa stal s 20 117 bodmi mariášový klub Vysoké Tatry. Na ďalších medailových miestach skončili mariášisti z Michaloviec (20 008) a Trenčína (19 845). Dolnolopašovčanom patrilo v konkurencii 22 družstiev z celého Slovenska s 18164 bodmi ôsme miesto. V kategórii jednotlivcov bol najlepší Štefan Britaňák z Vysokých Tatier, ktorý získal v tucte turnajov 263 bodov a k víťazstvu svojho družstva prispel zápasovými 3 513 bodmi. „Nám sa v tejto sezóne príliš nedarilo, pretože sme si oproti vlaňajšku pohoršili v extralige o tri miesta. Z jednotlivcov bol z našich najlepší Štefan Orviský, ktorý skončil so ziskom 205 bodov na 22. mieste. Jurajovi Reškovi patrilo s 204 bodmi 27. miesto a Ľubomír Chalás skončil so 181 bodmi na 47. mieste. V našom tíme bodovali v tucte turnajov sedemnásti hráči,“ rozmenil nám na drobné tohtoročné výsledky Dolného Lopašova v mariášovej extralige hrajúci šéf klubu Ľuboš Braniša.
 
Dodajme, že počas sezóny 2012 sa vystriedalo za extraligovými stolmi bez jedného až 600 kartárov, medzi nimi aj dve ženy. Jedným z najstarších bol 80-ročný Piešťanec Vojtech Bublavý, ktorý obsadil v drese Dolného Lopašova v tohtoročnej extralige 53. miesto.
 
(na)
 
Foto: Najlepším z hráčov D. Lopašova bol Štefan Orviský.