Makový závin

Potrebujeme:

500 g hladkej múky, 21 g čerstvého droždia (1/2 balíčka) alebo 3 KL sušeného droždia, 100 g práškového cukru, 150 ml oleja, 2 vajcia, 200 ml vlažného mlieka, 250 g roztopeného masla, 1 KL soli a kôra z jedného citróna.

Maková plnka: 2 hrnčeky mletého maku, 1 ½ hrnčeka mlieka, 5 PL cukru, 2 PL rumu a za hrsť hrozienok.

Postup:
Z čerstvého droždia, vlažného mlieka a trochu cukru si pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme kvások, soľ, cukor, olej, mlieko, vajcia a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste cca 45 minút. Pokiaľ cesto kysne, pripravíme si plnku: makovú, orechovú alebo tvarohovú, podľa chuti.
Vykysnuté cesto rozdelíme na tri rovnaké bochníky. Každý rozvaľkáme na dĺžku plechu a môžeme plniť. Do makového závinu môžeme pridať nastrúhané jablká a dobre polejeme roztopeným maslom. Okraje založíme dovnútra, aby plnka nevytiekla a tvarujeme záviny. Aj povrch závinov potrieme roztopeným maslom a popicháme, aby nepopraskal. V teplovzdušnej rúre pečieme pri 175 °C asi 20-25 minút.
Univerzálne cesto – od babičky, hodí sa aj na rožky, moravské koláče, či buchty.
Chutný makový závin a šálka čaju potešia mladých i skôr narodených.

Viac receptov nájdete:
http://www.1000knih.sk/obchod/kucharky-a-recepty/neviete-co-uvarit-dajte-si-poradit

Autor: Anna Čunderlíková