Levanduľa

Levanduľa

Levanduľa pochádza z oblastí pri Stredozemnom mori. Je to rastlina, ktorú používali Rimania a Gréci už v staroveku vo verejných kúpeľoch práve kvôli jej jemnej a upokojujúcej vôni. Popritom sa používala aj na maskovanie nepríjemných zápachov, ktoré sa šírili starými ulicami.

Dnes je levanduľa známa pre svoju nezameniteľnú vôňu a preukázateľné liečivé účinky. Využitie má všestranné, pretože slúži nielen ku zlepšenie zdravotného stavu, ale takisto zvýrazňuje chuť pokrmov a vyháňa z domácnosti niektoré druhy škodcov. Pokiaľ by ste sa chceli vrhnúť do pestovania levandule, nečaká vás nič obťažné. Rastlina je to nenáročná a dariť sa jej bude takmer všade.

Levanduľa sa radí do čeľade hluchavkovitých a je popisovaná ako stále zelený krík s úzkymi sivastými listami a obvykle fialovým kvetom. Je ale možné natrafiť i na levanduľu modrú, ružovú i bielu (druhov existuje až 39, v našich podmienkach sa najviac pestuje levanduľa lekárska). V priemere dorastá až do výšky 50 či 60 cm, kvitne od júla až do augusta a použiteľnými časťami sú listy, kvitnúca vňať a kvet.

Pestovanie levandule
Levanduli vyhovuje pôda skôr piesčitého, neutrálneho či zásaditého charakteru. Pozor si dajte na zálievku, netreba ju príliš rozmáčať, pretože je na nadmerné zavlažovanie háklivá. Substrát by tak mal byť ľahký, netreba dodávať nejaké špeciálne živiny, hnojivo môže byť vápenaté. Nádobu by ste mali umiestniť na slnečné (znesie priame slnko) a suché miesto – za oknom, na terasu, balkón, či záhradu. Čím viac slnečných lúčov na rastlinu počas dňa dopadá, tým aromatickejšie budú jej kvety.

Pokiaľ chcete, aby vám rastlina čo najskôr vyrástla, odporúča sa zaobstarať si už hotovú sadeničku. Hneď ako levanduľa odkvitne, vyplatí sa ostrihať staré zasychajúce stonky a kvetenstvo. Naopak na jar, ešte než začne vegetovať, ju odstrihnite na 1/3 dĺžky. To zaručí, že sa levanduľa rozkošatí.

Ak nastanú mrazy s teplotou nižšou ako - 8 °C, je potrebné chrániť korene levandule buď zasadením do zeme alebo pokrytím slamou či čečinou. Najčastejšími chybami pri pestovaní levandule je už spomínaná nadmerná zálievka (tú znesú maximálne mladé rastliny, ale ani u nich sa neodporú
a) a nevhodné umiestenie bez dostatku slnečného žiarenia.

Levanduľa a jej liečivé účinky
Okrem typickej vône je levanduľa atraktívnou rastlinou i pre svoje liečivé účinky. Liečebné využitie levandule umožňujú predovšetkým blahodarné silice, ktoré obsahuje. Tie pri vonkajšej aplikácii (napr. olej z levandule) pomáhajú pri hojení infekčných rán, zápalov a vredov. Ďalej uvoľňuje bolesť v oblastiach sužovaných reumatizmom, zápalom nervov alebo migrénou.

Vdychovanie výluhu z levandule uľavuje symptómy astmy a kašeľ. Levanduľu si môžete pridať i do kúpeľu. Podporíte tak svoj krvný obeh. Vôbec najrozšírenejšie je vnútorné užitie pitím levanduľového čaju. Ten sa u mnohých osvedčil ako prostriedok na upokojenie pri bolestiach hlavy a nervových záchvatoch. Je tak výborným bojovníkom proti stresu. Pri kloktaní zbaví ústnu dutinu áft a podobných problémov. Levanduľa ako čaj je aj ľahko laxatívna a priaznivo pôsobí na pečeň, žlčník a celkovo tráviacu sústavu.

Náš tip: Levanduľový čaj
Pokiaľ bude vaše pestovanie levandule úspešné, potom si určite obľúbite spomínaný čaj, ktorý vás upokojí a zharmonizuje vašu myseľ napríklad po náročnom dni alebo vysiľujúcom výkone. Na prípravu levanduľového čaju budete potrebovať približne 10 čerstvých alebo sušených kvetov (na šálku s objemom 250 až 300 ml). Tie sa prelejú vriacou vodou, nádoba sa následne prikryje a odvar sa nechá 10 minút odstáť. Potom sa precedí a dochutí medom. Čaj pite po malých dúškoch a každý si vychutnajte. Vnímajte vôňu čaju a nechajte ju spoločne s chuťou prestúpiť celým telom. Na záver však uvádzame jedno malé upozornenie – čaje a odvary z levandule nie sú vhodné k užívanie pre tehotné a dojčiace ženy a malé deti.

Pestovanie levandule je pomerne jednoduché, pre skúsenejšieho záhradkára úplne bez problémov zvládnuteľné. Pri dodržiavaní uvedených zásad sa nemusíte obávať, že by vaše úsilie nebolo odmenené nádhernou levanduľovou vôňou. Zakúpiť sadeničky si môžete v takmer každom kvetinárstve alebo vďaka donáške kvetov už aj v pohodlí vášho domova.