
Lahodný kysnutý slivkový koláč
Kysnutý slivkový koláč je tradičný slovenský dezert, ktorý kombinuje nadýchané kysnuté cesto so sladkými slivkami a chrumkavou posýpkou. Tento koláč je obľúbený najmä počas sezóny sliviek, keď sú tieto ovocie čerstvé a plné chuti.
Ingrediencie:
Cesto:
-
Kvasnice
-
200 g polohrubej múky
-
200 g hladkej múky
-
Soľ
-
Maslo
-
Slivky
-
Hrozienka
-
Škorica
Posýpka:
-
100 g práškového cukru
-
100 g polohrubej múky
-
100 g masla
Postup:
-
Z kvasníc pripravte kvások.
-
Do misy preosejte múky, pridajte soľ, maslo a kvások.
-
Všetko dobre premiešajte a vypracujte hladké cesto.
-
Nechajte cesto podkysnúť.
-
Medzitým pripravte posýpku zmiešaním práškového cukru, múky a masla.
-
Cesto rozvaľkajte na vymastený plech.
-
Na cesto poukladajte vykôstkované slivky, šupou dole.
-
Posypte vanilkou, škoricou a hrozienkami.
-
Navrch rovnomerne rozotrite posýpku.
-
Pečte pri teplote 180 °C približne 30 minút.
Tento recept je jednoduchý a výsledný koláč je chutný a nadýchaný. Prajem dobrú chuť!
Zdroj foto: Freepik