Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

Ingrediencie na cesto:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky

  • 1/2 hrnčeka teplého mlieka

  • 1/2 hrnčeka oleja

  • 2 KL cukru

  • 1/2 kocky droždia

  • štipka soli

  • 1 vajce (nemusí byť)

Kvások:

  1. Zohrejeme 1/2 hrnčeka mlieka (nesmie byť horúce), zamiešame doň 2 KL cukru a 1/2 kocky droždia. Necháme cca 10 minút nakysnúť.

Postup:

  1. Do misy dáme múku, soľ, vajce, olej a kvások. Vypracujeme cesto.

  2. Ak sa lepí, pridáme trochu múky alebo oleja.

  3. Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.

  4. Vykysnuté cesto roztiahneme na vymastený plech.

  5. Poukladáme ovocie (čerstvé alebo mrazené). Väčšie ovocie nakrájame.

  6. Posypeme maslovou posýpkou.

Maslová posýpka:

  • 50 g masla

  • 2 PL práškového cukru

  • 3 PL hrubej múky (alebo viac podľa potreby)
    Všetko spolu rukami rozmrvíme.

Pečenie:

  • Rúru predhrejeme na 170 °C.

  • Pečieme cca 35 – 40 minút, kým nebude posýpka zlatistá a špajdľa po zapichnutí suchá.

 

Zdroj foto: freepik