
Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou
Ingrediencie na cesto:
-
2 hrnčeky polohrubej múky
-
1/2 hrnčeka teplého mlieka
-
1/2 hrnčeka oleja
-
2 KL cukru
-
1/2 kocky droždia
-
štipka soli
-
1 vajce (nemusí byť)
Kvások:
-
Zohrejeme 1/2 hrnčeka mlieka (nesmie byť horúce), zamiešame doň 2 KL cukru a 1/2 kocky droždia. Necháme cca 10 minút nakysnúť.
Postup:
-
Do misy dáme múku, soľ, vajce, olej a kvások. Vypracujeme cesto.
-
Ak sa lepí, pridáme trochu múky alebo oleja.
-
Cesto zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.
-
Vykysnuté cesto roztiahneme na vymastený plech.
-
Poukladáme ovocie (čerstvé alebo mrazené). Väčšie ovocie nakrájame.
-
Posypeme maslovou posýpkou.
Maslová posýpka:
-
50 g masla
-
2 PL práškového cukru
-
3 PL hrubej múky (alebo viac podľa potreby)
Všetko spolu rukami rozmrvíme.
Pečenie:
-
Rúru predhrejeme na 170 °C.
-
Pečieme cca 35 – 40 minút, kým nebude posýpka zlatistá a špajdľa po zapichnutí suchá.
Zdroj foto: freepik