Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

Kysnutý koláč s ovocím a posýpkou

 Najprv si pripravíme kvások: 1/2 hrnčeka mlieka prihrejeme (nesmie byť horúce), zamiešame doň 2 KL cukru a pol kocky droždia. Necháme nakysnúť.

Do misy dáme dva hrnčeky polohrubej múky, štipku soli, 1 vajce (nemusí byť), 1/2 hrnčeka oleja a kvások. Vypracujeme rukou cesto. Ak sa lepí, pridáme olej alebo troška múky. Vymiesené cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu v kľude vykysnúť.

Plech si vytrieme olejom a roztiahneme naň vykysnuté cesto. Na cesto husto ukladáme sezónne ovocie (jahody, maliny, čučoriedky, marhule...), môže byť aj mrazené. Väčšie ovocie krájame na menšie kúsky. Celý koláč husto posypeme maslovou posýpkou.

Posýpka: 50 dkg masla, 2 lyžice práškového cukru, 3 Pl hrubej múky (aj viac, podľa potreby). Rozmrvíme rukou a hneď sypeme na koláč. Pečieme v predhriatej rúre asi na 170 °C.

Dobrú chuť!