Kysnuté cesto na koláče

Na 4 veľké alebo 8 malých koláčov 400 g polohrubej múky 50 g práškového cukru 1 bal Vanilínového cukru štipka soli 1 bal sušeného Droždia 25 g rozpusteného masla 250 ml vlažného mlieka 1 vajce 1 vajce na potretie okrajov

 

1. Do misy dáme múku, práškový cukor, vanilínový cukor, soľ, droždie, mlieko, maslo a 1 vajce. Všetko premiesime dôkladne vareškou tak, aby sa cesto nelepilo na steny misy. Ak je cesto príliš riedke, pridáme 1 PL múky, ak je naopak cesto príliš husté, pridáme 1 PL mlieka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 60-90 minút kým viditeľne nezväčší svoj objem.

 

2. Nakysnuté cesto rozdelíme na 4 alebo na 8 dielov (podľa toho, aké veľké chceme mať koláče) a z každého dielu vytvarujeme malý bochníček. Z každého bochníčku vyvaľkáme tenší plát, ktorý prenesieme na pomastený plech a prstami povytláčame okraje koláča. 1 vajce rozšľaháme a potrieme ním okraje koláčov. Na koláče natrieme (alebo zdobiacim sáčkom nastriekame) obľúbenú náplň (tvarohovú, slivkovú, makovú, slivky s makom apod.) a dáme piecť do predhriatej rúry. Pečieme pri teplote cca 170-180 °C po dobu asi 15-20 minút (tak, aby zhnedli okraje koláčov).

 

3. Koláče krájame po vychladnutí, môžeme ich posypať práškovým cukrom. Uchovávame ich zakryté, aby neobschli.