Kto bol sv. VALENTÍN ?

Kto bol sv. VALENTÍN ?

Najznámejší svätec všetkých zamilovaných - takto poznáme sv. Valentína vďaka komercializácii a masovo-komunikačným prostriedkom. Kým však v skutočnosti bol?
V prvom rade to bol biskup a mučeník. Pôvod jeho mena, ktoré v preklade z latinčiny znamená silný, mocný ho predurčoval na veľké veci.

Valentín žil v 3. storočí v Terni v oblasti Umbrie. Prečo sa stal patrónom všetkých zamilovaných? Odpoveď je jednoduchá. Počas svojho pôsobenia, aj napriek všeobecnému zákazu, sobášil mladé páry, čím ich požehnával na ceste životom. Pri prenasledovaní kresťanov sa stal tŕňom v oku a za svoju „nekalú“ činnosť bol odsúdený na smrť. Stalo sa tak v roku 268. Úcta k jeho osobe sa zakrátko po jeho smrti dostala do samotného Ríma, kde spolu s ňou putovali aj jeho pozostatky, ktoré boli uložené v chráme sv. Valentína na Via Flaminia.

Sv. Valentín bol patrónom, ktorého prosili o pomoc aj chorí, predovšetkým pri nervových chorobách a epilepsii. Ako patróna zamilovaných ho začali uctievať predovšetkým v Anglicku a v Amerike. Odtiaľ sa tradícia presunula aj na starý kontinent.

Prečo sa deň zamilovaných oslavuje práve 14. februára? Množstvo cirkevných sviatkov malo svoju históriu v pohanských zvyklostiach a oslavách. Inak tomu nie je ani v prípade sviatku zamilovaných. Práve 14. február bol dňom oslavy bohyne Juno- ochrankyne rodiny a manželstva. Počas tohto sviatku sa však schádzali aj moreplavci, kupci a remeselníci na priateľské stretnutia. Sv. Valentín sa tak stal aj patrónom cestujúcich, mládeže a dokonca aj včelárov.

Vo výtvarnom umení na Slovensku sa so zobrazením sv. Valentína stretávame len zriedkavo. Väčšinou je zobrazený v biskupskom habite s mečom v pravej a s kalichom v ľavej ruke.
Či už sviatok sv. Valentína oslavujete, alebo nie, určite nie je na škodu milovanej osobe prejaviť úctu a lásku, nielen počas sviatku zaľúbených, ale kedykoľvek v priebehu roka.

KM