Kliešte – malé krvilačné potvory

Kliešte – malé krvilačné potvory

Sezóna kliešťov je tu zas. Taký malý,  krvilačný tvor môže narobiť veľké problémy a výrazne znepríjemniť život. Zmena klimatických podmienok – stúpajúce teploty - sú podmienky, ktoré im úžasne vyhovujú. Dnes sa nachádzajú na celom Slovensku, dokonca aj na severe, kde boli v minulosti veľkou zriedkavosťou.

Hrozba, ktorú prinášajú kliešte
Ide najmä o kliešťovú encefalitídu (prvé príznaky sa objavia o 7 -14 dní), o lymskú boreliózu (jej prvé príznaky sa objavia od 3- 32 dní od nákazy), ale aj o menej známu anaplazmózu (objaví sa o 1 – 3 týždne po nákaze), ale tieto diagnózy už patria do rúk lekárov.

Čo ostáva v našich rukách?
V prvom rade si treba uvedomiť, že kliešte nepadajú zo stromov, ako sa dnes ešte veľa ľudí domnieva. Žijú v tráve alebo v iných porastoch, ktoré dorastajú do výšky asi jedného metra. Odev do prírody by mal byť podľa možnosti svetlý, dlhé nohavice, pevná obuv a pokrývka hlavy. Podľa možno sa treba vyhnúť ležaniu v tráve. Po návrate z prírody sa odporúča odev skontrolovať, najmä švíky, kde sa kliešte rady zdržujú. A skontrolujeme si hlavne telo, najmä rizikové oblasti. Kliešte sa po tele dokážu vyšplhať veľmi vysoko, dobre sa zachytia na prekrvených miestach a na miestach s pomerne tenkou kožou. Najčastejšie v slabinách, na bruchu, v ohybe lakťa, pod kolenom, za ušami a vo vlasoch.

Na kliešte platia tri preventívne opatrenia
Očkovanie - 3 vakcíny do apríla, repelent a dôkladná prehliadka tela po každej návšteve lesa a lúky. Sú ľudia, na ktorých sa kliešť nechytí, ale na druhej strane sú ľudia, ktorí si z každej prechádzky v prírode donesú hneď niekoľko. Súvisí to pravdepodobne s odlišnosťou ľudského potu. Najväčšiu pozornosť treba kliešťom venovať od apríla do októbra, to je obdobie, kedy treba byť pred nimi na pozore. Pozor, nositeľom môže byť aj náš priateľ a miláčik - pes!

Ak si nás kliešť predsa vybral za obeť
Treba zabudnúť na krútenie, dusenie masťou a olejom. Tým sa len zvýši riziko nákazy! Ako teda postupovať? Pred odstránením ho treba poliať alebo zastriekať dezinfekčným roztokom, ak ho nemáme po ruke, môžeme použiť aj alkohol. Kliešťa uchopíme pinzetou alebo klieštikmi určenými na ich vyberanie. Chytíme ho, čo najbližšie pri koži a snažíme sa ho vykývať, tak aby sme ho nerozpučili. Opäť miesto vydezinfikujeme.

Rýchle odstránenie je dôležité. Ak nemáme v prírode dostatočné pomôcky, radšej počkáme a kliešťa odstraňujme až doma. Ak sa predsa stane, že časť kliešťa ostala v tele, neváhajte navštíviť lekára. Opatrnosť je namieste!
Proti kliešťom existujú účinné repelenty. Na trhu sú rôzne druhy, na telo i na odev. Niektoré kliešte iba odpudzujú, iné ich dokonca dokážu zahubiť. Vybrať si môžeme z tých, ktoré sú určené pre deti i pre citlivú pokožku.

A ešte jedna „babská rada“ ako sa vyhnúť kliešťom
Recept je z internetu, možno ho poznáte, možno nie. Stojí za to vyskúšať ho, nič nepokazíte a pomôcť si môžete:
Ako na to? Na liter vody potrebujeme vrecúško rozmarínu, cca 20 g, alebo 2-3 vetvičky čerstvého rozmarínu, 1 PL bieleho vínneho octu. Vodu zvaríme a rozmarín  necháme vylúhovať, až kým voda nevychladne. Odvar scedíme a pridáme 1 PL bieleho vínneho octu. Odvar uložíme do chladničky, v prípade použitia prelejeme do fľaše s rozprašovačom. Pred odchodom do prírody si nastriekame telo, najmä rizikové časti.

Autor: Anna Čunderlíková