• 15.12.2021

Karamelový Brownie (bezlepkový)

Cesto:

  • 400 g horkej čokolády
  • 200 g masla
  • 350 g mletých mandlí
  • 350 g cukru
  • 150 g mix orechy
  • 8 vajec

Čokoládová poleva:

  • 200 g mliečnej čokolády
  • 20 ml smotany

Karamelová poleva:

  • 75 g kryštálového cukru
  • 15 g masla
  • 50 ml smotany na šľahanie (33 %)

Karamelový krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • karamelová poleva

Postup:
    1. Rozpustíme horkú čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli. Vymiešame žĺtky s kryštálovým cukrom, do ktorého sme primiešali mleté mandle a mix orechov. Následne primiešavame rozpustenú vychladnutú zmes horkej čokolády.
    2. Vyšľaháme 8 bielkov a jemne pridáme do zmesi. Cesto vložíme do vymastenej a mandľami  vysypanej formy. Pečieme pri 190 ֯C približne 15 - 20 minút.
    3. Rozpustíme mliečnu čokoládu a pridáme  20 ml smotany. Nalejeme na vychladnuté Brownie a posypeme orechmi.
    4. Pripravíme si karamelovú polevu. Na suchej panvici alebo v hrnci začneme nahrievať cukor. Stále dôkladne miešame, aby sa cukor nepripálil. Čakáme, kým sa všetok cukor rozpustí a na povrchu sa začne vytvárať pena. Následne zľahka vmiešame maslo a potom aj šľahačku. Dôkladne premiešame a keď sa všetky zložky dostatočne spoja, odstavíme z ohňa.
    5. Medzitým si vyšľaháme mascarpone so šľahačkou mixérom do polotuha. Pridáme vychladnutú polevu a vyšľaháme na tuhý krém. A nazdobíme naše Brownie.