Jednoducho - ČAJ

 

    V Číne je čaj najrozšírenejším nápojom. Pije sa z malých zdobených tanierov, v ktorých plávajú okvetné lístky ruže a jazmínu. Japonci pijú 10 až 20 šálok čaju denne. Pitie čaju je tam obradom, ktorého pravidlá sa vyučujú v školách. Holanďania si do čaju pridávajú šľahačku, Marokánci voňavé bylinky, Švédi zavárajú čaj priamo do mlieka. Na niektorých miestach v Indii sa čaj žuje. Obrovské množstvo čaju sa spotrebuje v Anglicku a Austrálii! V Rusku je čaj národný napoj. Samozrejme, v tejto krajine sa musí o prvé miesto na stupienku víťazov deliť s ruskou vodkou. O Leninovi sa vraví, že pri práci denne vypil 35 šáliek čaju. Nikto mi ale nenahovorí, že vypil toľko vodky.
    Vrátim sa späť k Anglicku. Je tam najväčšia spotreba čaju na obyvateľa. Na jedného človeka pripadá neuveriteľné množstvo čaju - až 4,5 kg. Zrovnanie pre nás dopadne úboho „na každého z nás pripadá iba šesť gramov čaju. Ale aj napriek tomu, mali by ste vedieť, že:
    Čaj mierne povzbudzuje srdce a nervovú sústavu, priaznivo ovplyvňuje činnosť obličiek, doporučuje sa pri nízkom tlaku, má veľa rôznych cností dôležitých pre naše zdravie.
    To všetko by mu ale k svetovej obľube nepomohlo, keby nebol naviac ešte lahodný a aromatický. Ale nesmieme zabúdať: Je potreba majstrovských rúk, aby sa uplatnili všetky jeho utajené vlastnosti.
    V jednej čínskej básni sa vraví, že najlepší druh čajového lístku musí mať záhyby čižiem tatárskych jazdcov, sťahovať sa ako brucho mocného býka, rozostupovať, ako hmla stúpajúca z roklín, svietiť ako vánkom zčerené jazero, byť vláčny a mäkký ako jemná, teplým dažďom práce opláchnutá pôda. Pretože čaj je z dielne božej.
    Jedna indická legenda vraví o vzniku čajovníka a čaju. Je o jednom dievčati, ktoré tak zahorí láskou k mladému chlapcovi, že celý deň môže na ňom oči nechať. A aby sa naňho mohla dívať aj v noci a nepodľahla spánku, odstránila svoje viečka. Nie je jasné, ako to urobila, ale jej láska napokon nebola opätovaná a ona umrela od žiaľu. Na mieste, kde naposledy dopadli jej žalostné slzy na zemi vyrástol krík. Jeho listy majú tvar očných viečok nešťastnej dievčiny a odvar z týchto listov zaháňa spánok.
    Ako teda pripraviť nápoj, aby vynikal jeho vôňa aróma i chuť ? V prvom rade nedbať návod, ktorý je uvedený na papierových obaloch lacných druhov čaju. Ak dáte podľa nich do čajovej konvice lyžičku čaju na jednu šálku, získate niečo medzi jaternicovou polievkou a vodou z vyparených montérok. Ak chcete ochutnať dobrý čaj, dbajte na tieto zásady: čaj uschovávajte v plechovkách vyložených papierom alebo v sklených dózach. Čaj musí byť dobre uzavretý, inak stráca arómu a nasiaka iné vône. Nikdy čaj nevarte. Sparujte v porcelánových alebo sklených nádobách vodou, ktorá práve prišla do varu. Čaj parte 4-6 minút. Správne sparený čaj má farbu zlata. Nikdy čaj nesparujte dvakrát, ani neohrievajte. Nápoj nesmie prísť do styku s kovom. Čajovú kanvicu nepoužívajte na nič iné, iba na čaj.
    Ako uvariť obvyklý čaj, sme si už povedali. Pozrime sa, ako chutí


    ŠVÉDSKY ČAJ
    Konzervu kondenzovaného mlieka zmiešame s 350 g vlažnej vody, pridáme 8 kociek cukru, uvedieme do varu, odstavíme a ihneď pridáme 1,5 g čaju. Necháme 4 minúty vylúhovať. Scedíme do nahriatych pohárov a dochutíme rumom.

 /švanci/