
Jablkový koláč so šľahačkou ku kávičke
Tento jablkový koláč so šľahačkou je ideálny na nedeľné popoludnie s rodinou alebo ako sladká pochúťka k šálke kávy. Jeho príprava je nenáročná a výsledok vždy poteší.
Cesto:
-
4 celé vajcia
-
20 dkg kryštálového cukru
-
1 dcl oleja
-
1 dcl vody
-
20 dkg polohrubej múky
-
1 prášok do pečiva
Plnka:
-
1 kg postrúhaných jabĺk
-
3 dcl vody
-
1 vanilkový cukor
-
10 dkg kryštálového cukru
-
2 Zlaté klasy
Na ozdobu:
-
šľahačka
-
strúhaná čokoláda alebo granko
Postup:
-
V miske vyšľahajte vajcia s kryštálovým cukrom. Pridajte olej, vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a všetko dobre premiešajte.
-
Cesto vylejte na vymastený plech a pečte pri 180 °C približne 30–40 minút.
-
Medzitým pripravte plnku: v hrnci varte postrúhané jablká s vodou, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. Po 10 minútach varenia pridajte zmiešané Zlaté klasy a varte ešte asi 5 minút, kým hmota nezhustne.
-
Upečený korpus nechajte vychladnúť, potom naň rovnomerne naneste jablkovú plnku.
-
Pred podávaním ozdobte šľahačkou a posypte strúhanou čokoládou alebo grankom.
Zdroj foto: Freepik