Jablkový koláč so šľahačkou ku kávičke

Jablkový koláč so šľahačkou ku kávičke

Tento jablkový koláč so šľahačkou je ideálny na nedeľné popoludnie s rodinou alebo ako sladká pochúťka k šálke kávy. Jeho príprava je nenáročná a výsledok vždy poteší.

Cesto:

  • 4 celé vajcia

  • 20 dkg kryštálového cukru

  • 1 dcl oleja

  • 1 dcl vody

  • 20 dkg polohrubej múky

  • 1 prášok do pečiva​

Plnka:

  • 1 kg postrúhaných jabĺk

  • 3 dcl vody

  • 1 vanilkový cukor

  • 10 dkg kryštálového cukru

  • 2 Zlaté klasy​

Na ozdobu:

  • šľahačka

  • strúhaná čokoláda alebo granko

Postup:

  1. V miske vyšľahajte vajcia s kryštálovým cukrom. Pridajte olej, vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a všetko dobre premiešajte.

  2. Cesto vylejte na vymastený plech a pečte pri 180 °C približne 30–40 minút.

  3. Medzitým pripravte plnku: v hrnci varte postrúhané jablká s vodou, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. Po 10 minútach varenia pridajte zmiešané Zlaté klasy a varte ešte asi 5 minút, kým hmota nezhustne.

  4. Upečený korpus nechajte vychladnúť, potom naň rovnomerne naneste jablkovú plnku.

  5. Pred podávaním ozdobte šľahačkou a posypte strúhanou čokoládou alebo grankom.

Zdroj foto: Freepik