• 10.10.2016

Jablkovo - orechový koláč

Potrebujeme:

1    šálka práškového cukru (nemusí byť celá)
2    vajíčka
1⁄2    šálky zmäknutého masla (asi 100 gramov)
1 1⁄4 šálka hladkej múky
1    čajová lyžička sódy bikarbóny
1    vanilkový cukor
1    čajová lyžička škorice (škoricový cukor)
1 1⁄2  šálky nastrúhaných jablk (cca 3 jablká)
1⁄2    šálky nasekaných orechov

Postup:

Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Po jednom prišľaháme vajíčka, mali by mať izbovú teplotu. V miske vymiešame múku, štipku soli, sódu bicarbonu a škoricu a zľahka primiešame k vyšľahanej hmote. Jablká očistíme, zbavíme jadierok a nastrúhame. Na záver primiešame k cestu jablká a zomleté lebo nasekané orechy. Rozotrieme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre cca pri 170°C.

Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom, alebo poliať resp. pofŕkať čokoládovou polevou. Podávať môžeme aj so šľahačkou