Dovolenka s bábätkom – dobrodružstvo alebo radosť?

Dovolenka s bábätkom – dobrodružstvo alebo radosť?

Letná dovolenka – pojem, pri ktorom sa nám v pamäti vynorí obraz bezstarostného relaxu na horúcej pláži v kruhu svojich najbližších. Lenže takémuto sladkému ničnerobeniu predchádza “baliaci stres“, zhon a nekonečne dlhý zoznam nevyhnutných vecí. A to najmä vtedy, ak sa na dovolenku chystáte aj s bábätkom malým ako plyšák.

Vraví sa, že dieťa je už od svojich troch mesiacov spôsobilé na zmenu prostredia, teda cesta autom, lietadlom či vlakom, prespávanie v hoteli alebo moteli by nemalo byť jednou veľkou dovolenkovou katastrofou. No taktiež platí, že teória nie je prax, a preto sa pred cestovaním a ubytovaním s bábätkom vyzbrojte tým najnevyhnutnejším a v čo najprijateľnejšom množstve. Pripravte sa na to, že takýto druh dovolenkovania si vyžaduje balenia a balenia, no pravdou je aj to, že s desiatimi kuframi a dvadsiatimi ruksakmi sa cestovať nedá.

Súčasné cestovné kancelárie lákajú mladé rodiny finančne zvýhodnenými dovolenkovými ponukami v prípade, že pocestujete s dieťaťom, potrebné je len lekárske potvrdenie a cestovný pas. Viacero rodín pri tejto problematike nemá ani veľa možností na výber. Starkí sú zaneprázdnení alebo im ich zdravotný stav neumožňuje opatrovať malé dieťa, známi a priatelia si takisto chcú naplno užiť plážový relax. A preto vám srdce ostošesť búši pri myšlienke, ako sa dá bezstarostne dovolenkovať s bábätkom.

Ak nepocestujete autom, teda zastávky, občerstvenie a samotnú cestu si nemožno naplánovať podľa seba, rozhodnite sa aspoň pre taký let, ktorý vás nezaťaží medzipristátiami a nezhovievavým prístupom k starostlivosti o dieťa. Pretože dojčenskú stravu, vodu a plienky musíte mať jednoducho poruke. Pri samotnom balení nezabúdajte ani na malú detskú lekárničku so sirupom proti kašľu, horúčke a hnačke, vyzbrojte sa čistiacimi obrúskami a, samozrejme, kozmetikou s UV faktorom pre deti.

Vedzte, že detská pokožka je oveľa jemnejšia, citlivejšia, bezbrannejšia voči slnku, a tak je ideálne vyhľadávať viac chládku ako slnka. Keďže vyhnúť sa slnku na letnej dovolenke je viac než nemožné, pokrývka na hlávku a dostatočné natieranie pokožky opaľovacím krémom je pre deťúrence bodom číslo 1.

Pri výbere kočíka stavte na ľahšie a menšie športové kočíky, ktoré možno zložiť a bezstarostne sa s nimi premiestňovať, no necestujte s vyhradeným kufrom len na detské oblečenie. Predpokladáme, že sa chystáte dovolenkovať medzi civilizované spoločenstvo, kde sa dajú veci preprať a vyžehliť, alebo aj dokúpiť. Do batôžka nezabudnite pribaliť zopár obľúbených hračiek, knižočku alebo CD s detskou hudbou na spríjemnenie večerných uspávacích chvíľok.

Autor: Tatiana Kovalčinová