Dovolenka

Dovolenka

 

Nastáva čas dovoleniek. Teploty stúpajú a mnohí z nás sa chystajú k moru. Letná dovolenka pri mori láka, ako aj mnohé ponúkané a cenovo prístupné destinácie. Je pekné zo všetkého vypnúť a nechať sa unášať šumom mora, vyhrievať sa na slniečku, zabudnúť na starosti a zrelaxovaní sa vrátiť domov.
Pozor, dovolenka však niekedy nemusí dopadnúť vôbec tak, ako očakávame! Raz sklame ubytovanie, stravovanie, či služby delegáta. Inokedy cestovky sľubujú, realita je však iná. Určite sa nezabudnite poistiť, zobrať všetko potrebné, hlavne dostatok finančných prostriedkov aj s rezervou-človek totiž nikdy nevie.
Moja veľmi dobrá priateľka zažila na dovolenke menší šok, a to čo sa jej prihodilo, nemuselo dopadnúť vôbec dobre. Našťastie dopadlo to inak, ale poučili sme sa z toho všetci, hlavne ona.
Pred rokmi sme partia dobrých priateľov vycestovali k moru. Po dlhej ceste autobusom sme sa vybalili v mieste nášho vysnívaného letoviska, talianskeho Bibione, a na druhý deň sme sa vybrali na neďalekú pláž. Tu sme strávili podstatnú časť dňa. Nebo bolo krásne modré, slniečko hrialo a more bolo pokojné. Krásny deň však zavŕšila nešťastná udalosť, ktorá nami všetkými poriadne otriasla. Naša priateľka, ktorá tu bola aj so svojím osemročným synom za nami s plačom pribehla, že svojho syna nemôže nájsť.
Pred odchodom ju prehovoril, že si ide ešte nazbierať na breh mušle . Povolila mu to, povedala si, že ona zatiaľ zbalí všetky veci.
Aj sa tak stalo. Veci boli zbalené a ona, keď sa chlapec nevracal, vybrala sa k brehu pre neho. Zdesená však zistila, že na brehu nie je. Rozdelili sme sa na skupinky a určili si, kto pôjde ktorým smerom hľadať. Hľadali sme však márne. Priateľka bola zúfalá a začala prepadať panike. Zlý pocit sme mali aj my - malý chlapec na neznámom mieste, všeličo sa môže stať . Dúfali sme len, že nezašiel priďaleko do mora. Nakoniec sme boli nútení o udalosti upevodomiť správcu pláže, ten plážovú políciu. Na pláži sme sa zdržali ešte dobré dve hodiny, nakoniec však policajti prišli aj s chlapcom. Bol celý vystrašený a chrbát a plecia mal spálené.
Povedal nám, že pri hľadaní muší postupoval stále ďalej a ďalej pri brehu, až nakoniec zistil, že nevie, kde je. Po dlhej dobe ho zastavili policajti, ktorý „prečesávali“ breh.Chlapec bol v šoku.
Nám, hlavne jeho mame, spadol veľký balvan zo srdca.
Neskôr, keď sme večer sedeli pri poháriku a rozoberali udalosť, zhodli sme sa všetci na jednom. Môže sa to stať každému, ale priateľka urobila veľkú chybu. Nepovedala chapcovi ani ulicu, ani meno vilky, v ktorej bývame. Takisto mu neukázala nejaké poznávacie body na pláži, napríklad nejakú budovu, reštauráciu, mostík alebo niečo podobné. Chlapec blúdil a musel prežívať veľmi kruté chvíle. Nevedel názov miesta, kde bývame a keď ho našli policajti, spoznali ho len podľa popisu a podľa toho, že bol sám.
Nuž, čo dodať nakoniec? Takúto udalosť určite neprajem nikomu.
Treba však, pokiaľ cestujeme s deťmi, upovedomiť ich o mieste vášho letoviska, keby sa stalo niečo nepredvídané. Človek totiž nikdy nevie...
 
Slávka Nováková