Dna - pri bolestivej diagnóze pomáha aj zmena životného štýlu

Dna - pri bolestivej diagnóze pomáha aj zmena životného štýlu

Pod tromi písmenkami dna sa skrýva nepríjemná diagnóza - bolestivá forma artritídy. Dochádza k nej vtedy, keď má vaše telo nadbytočnú kyselinu močovú. Vtedy sa na palcoch nôh alebo iných kĺboch môžu vytvárať ostré kryštály, ktoré spôsobujú epizódy opuchu a bolesti nazývané záchvaty dny. Dobrá správa je, že dnu je možné liečiť liekmi, ale aj zmenami v stravovaní a životnom štýle.

Čo je to dna?

Dna je bolestivé zápalové ochorenie, ktoré je ľudovo známe aj ako pakostnica, choroba bohatých alebo choroba kráľov.

Ide o formu artritídy, ku ktorej dochádza, keď vysoké hladiny kyseliny močovej v krvi spôsobujú tvorbu kryštálov, ich hromadenie v kĺbe a okolo neho. Najčastejšie postihuje kĺb palca na nohe, ale môže postihnúť aj iné kĺby.

Záchvat dny môže nastať náhle, často uprostred noci s pocitom, že vám horí palec na nohe. Postihnutý kĺb je horúci, opuchnutý a taký citlivý, že aj posteľná bielizeň na ňom sa vám môže zdať ako neúnosné bremeno.

V priebehu času môže dna spôsobiť trvalé poškodenie postihnutých kĺbov aj obličiek. Čím skôr sa však dna diagnostikuje a začne liečiť, tým lepšie sa dá zvládnuť.

Príčiny vzniku choroby DNA

Dna je spôsobená hromadením kryštálov kyseliny močovej v kĺbe a okolo neho. Kryštály sa často tvoria kvôli vysokým hladinám kyseliny močovej v krvi.

Za normálnych okolností sa kyselina močová tvorí v pečeni, uvoľňuje sa do krvi a prechádza obličkami do moču. Ak však vaše telo produkuje príliš veľa kyseliny močovej, môže hromadiť a vytvárať kryštály v kĺbe alebo okolitom tkanive, ktoré potom spôsobujú bolesť, zápal a opuch.

Zdroj obrázka: pexels.com

Rizikové faktory

Dna môže postihnúť kohokoľvek. K väčšej pravdepodobnosti vzniku dny môže prispieť aj genetika, vek a rasa, pričom medzi najrizikovejšiu skupinu patrí afroamerická rasa.

Môže vás zaujímať: Všetko, čo by ste mali vedieť o reume detí.

Je pravdepodobnejšie, že sa u vás rozvinie dna, ak máte v tele vysoké hladiny kyseliny močovej. Medzi faktory, ktoré zvyšujú hladiny kyseliny močovej vo vašom tele, patria:
●    Strava. Jedlo bohaté na červené mäso a mäkkýše, nápoje sladené ovocným cukrom (fruktózou), konzumácia alkoholu, najmä piva.
●    Hmotnosť. Ak máte nadváhu, vaše telo produkuje viac kyseliny močovej a vaše obličky ju ťažšie vylučujú.
●    Zdravotné podmienky. Riziko dny zvyšujú niektoré choroby a stavy. Patrí medzi ne neliečený vysoký krvný tlak a chronické stavy, ako je cukrovka, obezita, metabolický syndróm, choroby srdca a obličiek.
●    Niektoré lieky. Hladiny kyseliny močovej môžu zvýšiť aj nízke dávky aspirínu a niektoré lieky používané na kontrolu hypertenzie – vrátane diuretík.
●    Rodinná anamnéza dny. Ak trpeli na dnu viacerí členovia vašej rodiny, je pravdepodobnejšie, že sa rozvinie aj u vás.
●    Vek a pohlavie. Dna sa vyskytuje častejšie u mužov, zvyčajne medzi 30. a 50. rokom života. Po menopauze sa však hladina kyseliny močovej u žien približuje tej, akú majú muži.
●    Nedávna operácia alebo trauma. V organizme zoslabnutom operáciou, alebo stresovými situáciami sa môže záchvat dny spustiť ľahšie.

Aké sú príznaky dny?

Epizóda dny sa nazýva dnový záchvat. Dnové záchvaty sú veľmi bolestivé a môžu sa vyskytnúť celkom náhle, často cez noc. Môžu sa zhoršovať v priebehu nasledujúcich 24-48 hodín. Príznaky dny:
●    Intenzívna bolesť kĺbov, zvyčajne postihuje palec na nohe, ale môže sa vyskytnúť v akomkoľvek kĺbe.
●    Pretrvávajúce nepohodlie. Po odznení najsilnejších bolestí môže nastať určité nepohodlie v kĺboch a trvať niekoľko dní až niekoľko týždňov. Neskoršie záchvaty budú pravdepodobne trvať dlhšie a postihnú viac kĺbov.
●    Zápal a začervenanie. Postihnuté kĺby sú opuchnuté, citlivé, teplé a červené.
●    Obmedzený rozsah pohybu.
●    Prítomná môže byť aj horúčka a príznaky podobné chrípke.

Diagnostikovanie dny

Na základe symptómov a anamnézy, ktoré vykoná lekár, sa môže vyskytnúť podozrenie na dnu. Pretože existuje niekoľko porúch kĺbov s podobnými príznakmi, je potrebné vykonať ďalšie testy na ich vylúčenie.

Štandardným testom na dnu je artrocentéza. Ihla sa vloží do kĺbu alebo tofu a odoberie sa vzorka tekutiny. Tekutina sa hodnotí pod mikroskopom, aby sa hľadali kryštály kyseliny močovej. Dna môže byť diagnostikovaná, ak sú tieto kryštály prítomné.

Ak pocítite náhlu, intenzívnu bolesť v kĺbe, mali by ste sa porozprávať so svojím lekárom. Ten vás môže poslať k reumatológovi, ktorý sa špecializuje na dnu a iné druhy artritídy. Lekár pri diagnostike zhodnotí niekoľko vecí:
●    Príznaky: Lekár vás požiada, aby ste opísali svoje príznaky, ako často sa vyskytujú a ako dlho trvajú.
●    Fyzikálne vyšetrenie: Lekár vyšetrí postihnutý kĺb, resp. kĺby.
●    Krvné testy, prípadne si môžete nechať urobiť snímky postihnutého kĺbu/kĺbov pomocou röntgenu, ultrazvuku alebo MRI.

Liečba dny

Väčšina symptómov a záchvatov sa dá zvládnuť kombináciou zmien životného štýlu a liekov. Čím skôr sa dna zistí a lieči, tým lepšie sa dá kontrolovať. Ciele liečby dny zahŕňajú:
●    Zvládnutie príznakov akútneho záchvatu
●    Zníženie rizika riadením hladín kyseliny močovej
●    Prevencia komplikácií, ako je poškodenie kĺbov alebo obličiek, ktoré sa môžu vyskytnúť pri opakovaných záchvatoch

Možnosti liečby dny sa môžu individuálne líšiť. Pri hľadaní liečby je dôležitá spolupráca so zdravotníckym tímom. Liečba môže zahŕňať zmeny životného štýlu a úpravu životosprávy, lieky, alternatívne a doplnkové terapie a iné liečby.

Zdroj obrázka: pexels.com

Zmeny životného štýlu

Zmeny životného štýlu nemôžu dnu úplne vyliečiť, ale môžu pomôcť kontrolovať hladiny kyseliny močovej v krvi.

1.    Vyhnite sa niektorým jedlám a nápojom

Kyselina močová vzniká rozkladom purínov nachádzajúcich sa v určitých potravinách. Vyhnite sa alebo obmedzte potraviny a nápoje s vysokým obsahom purínov, ako sú:
●    Vnútornosti (mozog, , pečeň, obličky, slezina)
●    Červené mäso a ryby ako je tuniak, sardinky, pstruh
●    Morské plody a mäkkýše, ako sú homáre a kraby
●    Vyprážané jedlá
●    Ostré a korenené jedlá
●    Niektoré druhy zeleniny, ako je špargľa, karfiol a huby
●    Slané jedlá a omáčky
●    Sladké pečivo a sladkosti

Hladiny kyseliny močovej v krvi môžu byť ovplyvnené aj niektorými nápojmi ako napríklad:
●    Alkoholické nápoje, najmä pivo
●    Nápoje s vysokým obsahom fruktózy ako šťavy a cukrom sladené sódy

Medzi odporúčané potraviny patria:
●    Ovocie (pomaranč, čerešne, kiwi, jahody)
●    Zelenina (listová zelenina, mrkva, zeler, zemiaky)
●    Čaje (žihľavový alebo púpavový čaj) a nesladené vody
●    Mliečne výrobky
●    Celozrnné pečivo, cereálie
●    Orechy, orechové maslo a zdravé obilniny
●    Strukoviny

Úplne obmedzovať nemusíte kávu, čokoládu ani kakao, pretože tieto potraviny obsahujú len rastlinné puríny, z ktorých sa kyselina močová v tele netvorí.

2.    Pravidelne cvičte

Dospelí by sa mali venovať pohybovým aktivitám strednej intenzity aspoň 30 minút väčšinu dní v týždni. To zahŕňa činnosti ako je beh, rýchla chôdza, plávanie, kosenie trávnika, tanec alebo bicyklovanie.

Zvýšenie intenzity alebo času, počas ktorého ste fyzicky aktívni, môže mať ešte väčšie zdravotné výhody a môže byť potrebné na zabránenie priberania.

Vypracujte si vhodný cvičebný program, ktorý bude prispôsobený vášmu telu, životnému štýlu a vašim potrebám. Pred začatím akéhokoľvek nového alebo intenzívneho cvičenia sa vždy poraďte so svojím lekárom.

3.    Udržujte si zdravú telesnú hmotnosť

Obézny človek má väčšiu pravdepodobnosť vzniku dny ako niekto s normálnou telesnou hmotnosťou. Vyhnite sa nárazovým diétam, pretože rýchle alebo extrémne chudnutie môže zvýšiť množstvo kyseliny močovej v tele.

4.    Pitný režim

Pri zvýšenej hladine kyseliny močovej je dôležité piť veľa tekutín. Tekutiny pomáhajú vyplavovať kyselinu močovú z tela, čo pomáha predchádzať opakovaným záchvatom dny.

5.    Zistite hladinu kyseliny močovej

Poznať svoju hladinu kyseliny močovej je rovnako dôležité ako poznať vašu výšku cholesterolu, krvného tlaku a srdcovú frekvenciu. Je dôležité kontrolovať hladiny kyseliny močovej minimálne každých šesť mesiacov, aby ste sa uistili, že sú v poriadku.

Zdroj obrázka: unsplash.com.

 Zdravé stravovanie

Základom diéty je striedmosť v stravovaní, s primeranou energetickou hodnotou, vhodne zvolenými dávkami všetkých potrebných živín, konzumáciu mäsa je potrebné znížiť na 400 gramov denne.

Dobre vyvážená zdravá strava je dôležitá pre celkovú pohodu a udržanie si zdravej hmotnosti. Uistite sa, že prijímate dostatočné množstvo kalórií, bielkovín a vápnika.

Nadmerná hmotnosť môže spôsobiť dodatočný stres na vaše kĺby. Ak máte nadváhu, poraďte sa so svojím lekárom alebo dietológom o možnostiach stravovania.

Hoci je známe, že niektoré potraviny spúšťajú záchvaty dny, technicky neexistuje žiadna regulovaná „dnová diéta“. Žiť s dnou znamená skôr robiť rozhodnutia, ktoré sú pre vás rozumné v oblasti stravovania, pohybu a celkového životného štýlu. Zmeniť svoje stravovacie návyky je v tomto prípade kľúčové.

Zdravé stravovanie a jeho ciele:

●    Dosiahnutie a udržanie zdravej hmotnosti
●    Nastavenie a dodržiavanie správnych stravovacích návykov
●    Obmedzenie potravín s purínmi
●    Jesť potraviny, ktoré pomáhajú znižovať hladinu kyseliny močovej

Vzorový jedálniček

●    Raňajky: celozrnné, nesladené cereálie s nízkotučným mliekom, šálka čerstvých jahôd, káva alebo čaj
●    Obed: Pečené plátky kuracích pŕs s hnedou ryžou, miešaný zelený šalát so zálievkou z balzamikového octu a olivového oleja
●    Občerstvenie: šálka čerstvých čerešní, nízkotučné mlieko alebo nesladený nápoj
●    Večera: pečený losos s dusenou zelenou fazuľkou a celozrnnými cestovinami
●    Dezert: nízkotučný jogurt, šálka čerstvého melóna, nápoj bez kofeínu, bylinkový čaj

Jedzte lepšie

Ak ste niekedy zažili záchvat dny, pravdepodobne by ste boli ochotní urobiť čokoľvek, aby ste zabránili jeho opakovaniu. Našťastie, existuje niekoľko jednoduchých tipov na zdravšie stravovanie:
Jedzte:
●    Dusené jedlo namiesto vypráženého
●    Vyvarujte sa fastfoodom, pochutinám (čipsy) a viac dbajte na pestrosť (orechy, zelenina, sušené ovocie, šťavy…)
●    Nealkoholické nápoje namiesto piva, vína alebo koktailov
●    Čerstvé alebo mrazené potraviny namiesto spracovaných
●    Hnedú ryžu namiesto bielej

Výmena mäsa

Jedným z najväčších diétnych prispievateľov k zvýšenej hladine kyseliny močovej je mäso. Živočíšne bielkoviny, najmä mäso z orgánov, ako je pečeň, majú vysoký obsah purínov.

Ak máte dnu, celkové obmedzenie mäsa je dobrý nápad. Skúste čoraz viac zapĺňať svoj tanier rastlinnými potravinami a ako prílohu alebo predjedlo používajte výbery s vysokým obsahom bielkovín.

Mnoho ľudí sa však pýta, ako získajú dostatok bielkovín, ak budú jesť menej mäsa. Skvelou alternatívou, ktorá má dostatok kompletných bielkovín je určite tofu. Výbornou náhradou mäsa môže byť tiež fazuľa a šošovica, najmä ak radi varíte polievky alebo vegetariánske hamburgery. Fazuľa nielenže poskytuje množstvo bielkovín, ale má aj dostatok vláknin a základných mikroživín.

Ak hľadáte bezmäsité jedlo, na ktorom si pochutná celá vaša rodina, vyskúšajte recepty inšpirované mexickou či indickou kuchyňou ako chutné fazuľové burritos alebo pikantné karí.
Mliečne jedlá a vajcia sú tiež dobrými možnosťami, ktoré dodávajú nášmu telu dostatočné množstvo bielkovín.

Uvarte si omelety s restovanou zeleninou, nízkotučným tvarohom, varenými vajíčkami alebo gréckym jogurtom.

Výmena sacharidov

Sacharidy nemusia mať nevyhnutne vysoký obsah purínov. Výber zdravších sacharidových potravín je však jedným zo spôsobov, ako sa vyhnúť nadmernému priberaniu.

Keďže obezita je rizikovým faktorom dny, rozvoj návykov, ktoré vám pomôžu udržať si zdravú váhu, je rozumnou stratégiou prevencie dny.

Nutričnú kvalitu svojho jedálneho plánu môžete zlepšiť aj nahradením niektorých potravín s vysokým obsahom sacharidov zeleninovými alternatívami. Získate tak väčšiu rozmanitosť textúr, farieb a živín.

Výmena potravín s vysokým obsahom fruktózy

Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy sa nachádza vo väčšine spracovaných potravín. Vždy skontrolujte etikety potravín, či neobsahujú kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy.

Tip: Poznáte požiadavky na obaly a plasty pre styk s potravinami?

Medikamentózna liečba

Čo sa týka medikamentóznej liečby, pacientom sú obvykle predpisované lieky tlmiace bolesť kĺbov a zápal a lieky znižujúce tvorbu kyseliny močovej.

V akútnom štádiu dny sa predpisuje aj liek kolchicín, ktorý potláča zápal a je dostupný v tabletách. Vysadzuje sa, ak dôjde k úľave od bolesti alebo sa prejavia nežiadúce účinky lieku ako zvracanie alebo hnačka. Jeho alternatívou je indometacín a kortikoidy.

O užívaní liekov je vždy potrebné poradiť sa s ošetrujúcim lekárom. V chronickom štádiu choroby sa ním stáva ortopéd.

Prírodná liečba

Terapie

Na zvládnutie symptómov dny a na prevenciu budúcich záchvatov je možné vyskúšať aj rôzne alternatívne terapie. Niektoré z týchto terapií môžu byť účinnejšie v kombinácii so štandardnou liečbou.
●    Akupunktúra – tradičná čínska medicína, ktorá zahŕňa umiestnenie jemných ihiel na presné body na zlepšenie toku Qi (forma životnej energie).
●    Tradičná čínska bylinná medicína – zmes špecifických bylín prispôsobená osobe na základe tradičnej čínskej medicíny.

Bylinky

Potraviny a bylinky, ktoré môžu potlačiť bolesť:
●    Petržlenová vňať
●    Citrón a šťava z neho
●    Nechtík lekársky
●    Kurkuma
●    Sóda bikarbóna
●    Žihľava

Tip: Poznáte bilinné kúry na liečbu artritídy a choroby DNA?

Iné liečby dny

Akútny dnový záchvat môže trvať od troch do štrnástich dní. Užitočné opatrenia, ktoré vám pomôžu zvládnuť opuch a bolesť, môžete vykonať aj doma:
●    Doprajte si odpočinok. Pri bolestivom záchvate sposôbeného dnou pomáha bolestivý kĺb alebo končatinu znehybniť a nechať ju vo vyvýšenej polohe.
●    Na postihnutý kĺb priložte ľadový obklad.
●    Nezaťažujte postihnutý kĺb oblečením ani posteľnou bielizňou
●    Ak je to možné, vyhnite sa pohybu alebo akémukoľvek tlaku na postihnutý kĺb
●    Obklady s ľadom pomáhajú od bolesti a majú upokojujúce účinky. Obklad prikryte  uterákom a nechajte ho na zapálenom kĺbe pôsobiť 10-15 minút. Tento postup je možné použiť vtedy, ak je bolesť na dotyk znesiteľná.

Na záver

Každý z nás je iný a výnimočný, a tak neexistuje ani žiadny jediný presný a nemenný návod, ako dnu poraziť. Existujú však osvedčené spôsoby, ktoré značne znižujú riziko akútnych záchvatov a zachovávajú zdravie kĺbov:
1.    Udržujte si zdravú váhu. Obezita je spojená so zvýšenou hladinou kyseliny močovej. Jedzte viac zeleniny, nízkotučných alebo netučných mliečnych výrobkov a mono- a polynenasýtených tukov.
2.    Pravidelne cvičte. Mierne cvičenie prispieva pri kontrole hmotnosti a celkovej pohode. Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, ktoré cvičenia by vám najviac prospeli. Vyhnite sa intenzívnym cvičeniam, ktoré zaťažujú svaly a kĺby.
3.    Alkohol pite s mierou alebo sa mu úplne vyhnite. Nadmerná konzumácia alkoholu môže byt\' spojená s dnou.
4.    Vyhnite sa potravinám, ktoré obsahujú vysoké množstvo purínov. Patrí sem červené mäso, morské plody a potraviny s vysokým obsahom soli a fruktózy.