Čokoláda pre zdravie a krásu?

Čokoláda pre zdravie a krásu?

Božská chuť, zmyselná vôňa a príťažlivý vzhľad – i tak možno charakterizovať čokoládu. Ak by sme chceli k uvedeným prívlastkom čokolády pridať ďalšie, teda že čokoláda je podporovateľkou zdravia a krásy, musíme dodať, že nie je čokoláda ako čokoláda. K tomu, aby bola čokoláda prospešná pre zdravie i krásu, musí obsahovať vysoký podiel kakaa, konkrétne viac ako 80 percent.
 
Účinky tmavej čokolády na zdravie
Tmavá čokoláda pošteklí chuťové bunky a podporí zdravie, pretože obsahuje vysoké množstvo flavonoidov. Flavonoidy, ktoré patria do kategórie antioxidantov, ochraňujú bunky pred poškodeniami voľných radikálov. Voľné radikály číhajú na základné stavebné jednotky nášho tela na každom kroku a spôsobujú vážne zdravotné ťažkosti.
 
Horká čokoláda je balzamom pre ľudské srdce. Ak si každý deň doprajete tabličku kvalitnej čokolády (podľa nemeckých vedcov 6 gramov denne), vaše srdce sa vám odvďačí spoľahlivým fungovaním na dlhý čas. Tmavá čokoláda prospieva ľudskému srdcu z dvoch dôvodov. Znižuje vysoký krvný tlak a hladinu zlého LDL cholesterolu.
 
Máte pocity smútku, depresie alebo vás sužuje únava? Riešenie problémov jedlom nie je ideálnym riešením, ale dve tabličky nefalšovanej čokolády urobí s vašou náladou divy. Obsahuje serotonín, ktorý je známy svojimi antidepresívnymi účinkami. Teobromín má zasa schopnosť povzbudiť.
 
Čokoláda v kozmetike
Predstavte si kúpeľ v horúcej čokoláde alebo čokoládu ako súčasť masáže. Lákavá predstava, ktorá spôsobuje príjemné pocity. Pravdou je, že čokoláda je populárnou súčasťou wellness procedúr už dlhší čas. Väčšina odborníkov však zastáva názor, že účinok na krásu je skôr psychologický. Na výrobu domácej kozmetiky odporúčajú viac ako čokoládu kakao. Ak sa rozhodnete skombinovať kakaový prášok s kávou, zbavíte sa vačkov pod očami a pleť bude doslova žiariť.
 
Kakaovo-kávová maska na pleť
Na prípravu potrebujeme 4 čajové lyžičky kvalitnej mletej kávy a 4 lyžičky kakaa. Ostatné zložky závisia od typu vašej pleti. Majiteľkám suchej pleti odporúčame mandľový, kokosový, olivový olej alebo med, pre mastnú pleť je vhodná citrónová šťava. Masku môžete obohatiť obľúbeným esenciálnym olejom, ktorý je vhodný pre konkrétny typ pleti. Príprava je jednoduchá – všetky suroviny zmiešame v takom pomere, aby tvorili ľahko roztierateľnú pastu a nanesieme na pleť. Necháme pôsobiť 30 minút a opláchneme.
 
Kakaová maska na vlasy
Tvaroh dokonale rozmiešajte s niekoľkými lyžičkami kakaového prášku. Dôkladne naneste na celú dĺžku vlasov a nechajte pôsobiť minimálne 15 minút.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, Idea go