Chudnutie s citrónom?

Chudnutie s citrónom?

 

Liečivú silu citróna využívame najmä v období, keď nás trápi chrípka a nachladnutie. Citrónovú šťavu pridávame do bylinkových čajov v snahe doplniť chýbajúcu zásobu vitamínov a minerálov. V letných mesiacoch si pripravujeme osviežujúce nápoje zo sympatického žltého ovocia. Citrón má však oveľa širšie uplatnenie. Jeho liečivú silu môžeme využiť pri príprave nápojov a pokrmov, ale aj na výrobu domácich kozmetických masiek a zábalov. Ako to však je s použitím citróna na účely chudnutia?
 
Citrón zlepšuje trávenie
Viacerí odborníci sa zhodujú, že pravidelná konzumácia citróna zlepšuje tráviace procesy v našom organizme. Dobré trávenie je pre stratu kilogramov nevyhnutné. Prečo? Nepriaznivé trávenie spôsobuje, že sa do nášho organizmu nedostáva dostatok živín alebo naopak, v našom tele zostávajú škodlivé látky. Výsledkom sú zdravotné ťažkosti, únava, podráždenosť a často aj márna snaha o chudnutie. Dokonca je známe tvrdenie, že ak nemáme dostatok vitamínov, často pociťujeme hlad, ktorý by sme v prípade dostatočnej výživy nepociťovali. Hlad vedie k zvýšeniu energetického príjmu a tým sa nám vzďaľuje aj vysnívaný ideál o krásnej postave. Tomuto nežiaducemu efektu môžeme zabrániť len zdravou životosprávou, ktorá je bohatá na všetky vitamíny, minerály a stopové prvky.
Pre človeka je najprirodzenejšia neupravená podoba stravy. Ak si potrebujete zlepšiť trávenie a stratiť nejaký ten kilogram, siahnite po starom známom citróne.
 
Prečo práve citrón pri chudnutí?
Citrónová šťava sa podieľa na zlepšení trávenia a pomáha udržiavať priaznivú hladinu cukru v krvi. Cennou zložkou citróna je kyselina citrónová, ktorá pozitívne ovplyvňuje žalúdočné šťavy. Citrónová kôra, ktorá bohužiaľ býva väčšinou chemicky ošetrená, obsahuje značné množstvo vlákniny. Najnovšie výskumy upozorňujú, že pektín obsiahnutý v citróne dokáže ovplyvniť pocit hladu, teda jeho zásluhou budete dlhšie sýtejší.
 
Ako začať s citrónovou diétou?
Nemusíte držať žiadne brutálne hladovky ani sa neprirodzene obmedzovať. Skúste však každé ráno vypiť nalačno pohár teplej vody zmiešanej s citrónom. Samozrejme, nezabúdajte na celkový pitný režim. Denne konzumujte dostatok čerstvej zeleniny a ovocia. Ďalšou dôležitou zásadou je zaradenie citrónovej šťavy a vôbec citrónu do bežných jedál. Naučte sa šaláty či dezerty dochucovať čerstvou šťavou z citróna. Doprajte si citrón ako prílohu k hlavnému jedlu. Cukor obsiahnutý v sladkostiach nahraďte ovocným cukrom. Vyhýbajte sa tučným vyprážaným jedlám. Naučte sa jesť pravidelne a jedlo si náležite vychutnávať.
Citrónová diéta sa žiadnym spôsobom nelíši od zásad zdravého stravovania. Citrón vám však môže výrazným spôsobom napomôcť v dodržiavaní správnych stravovacích zásad. Čo je však najdôležitejšie, vďaka nemu sa budete cítiť fit.
 
MIMI
Foto: flickr.com/Ghislain Sillaume