Viete aký máte fototyp pokožky?

Viete aký máte fototyp pokožky?

 

Slnko sa objavuje na oblohe čoraz častejšie a jeho sila je stále intenzívnejšia. Každá z nás chce mať krásnu hnedú pokožku, ktorá je stále veľmi atraktívna. Odborníci vyslovujú varovania, že so slnečnými lúčmi treba zaobchádzať s rozumom. Prílišným slnením si môžeme spôsobiť mnoho zdravotných problémov.
Prvým predpokladom, ktorým môžeme tomuto riziku zabrániť, je znalosť fototypu pokožky. Ak poznáte fototyp svojej pokožky, viete správne zvoliť potrebnú ochranu pred slnečným žiarením v podobe ochranného faktora opaľovacieho krému a stanoviť dobu slnenia. Okrem toho treba dodržiavať zásady zdravého opaľovania a pleť zásobovať dostatkom vitamínov a minerálnych látok.
Ak ste sa s pojmom fototyp doteraz nestretli, mali by ste vedieť, že existuje šesť fototypov pokožky. Kategorizácia fototypov pokožky bola vytvorená na základe hodnôt pigmentu kože, ktorým je melanín. Melanín je kožný pigment, ktorý ovplyvňuje farbu pokožky, vlasov a očí. Práve túto skutočnosť zohľadnili odborníci pri tvorbe tohto členenia.
Rozhodujúcim kritériom pri hľadaní správneho fototypu je reakcia samotnej pokožky na slnečné žiarenie. Ďalej sa zohľadňuje farba očí a vlasov.
 
Fototyp I.
Patria sem ľudia s veľmi svetlou pokožkou a svetlým odtieňom vlasov. Oči sú spravidla modrej alebo zelenej farby. Zaraďujú sa sem aj ryšavé typy s pehami. Slnko spôsobuje pokožke ľudí s týmto fototypom veľké problémy v podobe sčervenania až popálením. Odporúčaný ochranný faktor je 30 alebo úplné vyhýbanie sa opaľovaniu.
 
Fototyp II.
Rozlíšiť fototyp I. a II. nie je vždy jednoduché, pretože sú si veľmi podobné farbou vlasov aj očí. Ak vás slnko opáli dočervena a pokožka sa zlúpe, ste zrejme fototyp II. a odporúčame krémy s ochranným faktorom 20.
Fototyp III.
Ak vaša pokožka pri opaľovaní očervenie, ale neskôr pekne stmavne, ste fototyp III. Ďalším poznávacím znakom sú hnedé vlasy a modré, prípadne hnedé oči. Na ochranu pred slnečnými lúčmi by vám mal stačiť faktor 12, maximálne 15.
 
Fototyp IV.
Poznávacím znamením tohto fototypu sú jednoznačne tmavohnedé vlasy a hnedé oči. Ľudia s týmto typom pokožky sa môžu opaľovať bez sčervenania, pretože ich pleť je okamžite hnedá. Siahnite po ochrannom faktore krému 6 až 10.
 
Fototyp V.
V našich končinách veľa ľudí s fototypom V. zrejme nenájdeme. Fototyp V. je charakteristický tmavou kožou a očami, čiernymi vlasmi. Patria sem napríklad černosi, ktorí sa nikdy nespália. Na ochranu pred slnkom im postačí ochranný faktor 4.
V niektorých odborných publikáciách sa môžeme stretnúť aj s fototypom VI., kde zaraďujeme najtmavšie typy pokožky ľudí na svete.
 
MIMI
Foto: www.flickr.com/The Iglesia`s