Chrumkavý chlieb a lákavý sex!

Chrumkavý chlieb a lákavý sex!

Už je to pár rokov dozadu, čo rímsky cisár Caligula vyhlásil: „Dajte ľuďom chlieb a hry a budú vás milovať!“ Na prvé počutie jeden nevinný výrok sa nielenže spolupodieľal na organizovaní a zvýšenej sledovanosti vtedajších gladiátorských hier, ale postupom času sa vo svojej skreslenej podstate stal aj nadčasovou zábavkou televíznych magnátov.

 

Človek je egoista a na každý podnet reaguje pudovo. Aj o týchto biologických pochodoch v ľudskom tele sa učia už deti na základnej škole. Lenže učitelia sú natoľko taktní, že im ich čarokrásne detstvo nechcú poškvrniť súčasnou interpretáciou človečej živočíšnosti – šťastie nachádzame len v dostatočne prepečenom chlebe a v spokojnosti všetkých našich pohlavných zmyslov! Táto a mnohé iné zásady dokonalého prežívania všedných dní sa zrodili príchodom veľavážených reality show.
 
Pojem reality show znamená zobrazovať výsek objektívnej reality v mediálnom prostredí. Skutočnosť sa percipientom predkladá taká, aká aj naozaj je. To znamená, že televízna reality show ponúka autentický audiovizuálny záznam všetkého, čo sa v danom čase a na danom mieste odohráva. Dnes možno predpokladať, že lavínu týchto televíznych programov spustili dávne gladiátorské hry – reálny boj človeka s človekom alebo s dravou zverou za prítomnosti nefalšovaného publika. A presne takýmito vlastnosťami musia byť vyzbrojení všetci účastníci reality show – dravosťou, bojovnosťou a húževnatosťou.
 
Na našom malebnom Slovensku to najprv vyzeralo čisto a nevinne – prvé reality show sa niesli v znamení talentov – hľadali sme ženy do voza aj do koča ( Dievča za milión ), vynikajúcich sólových spevákov ( Superstar ), originálne schopnosti i zručnosti ( ČS hľadá talent ) a v neposlednom rade sme sa prezentovali aj ako úchvatní tanečníci ( Let´s dance ).
 
Po určitom čase sme si povedali, že táto detinskosť do reality show nepatrí. Sme Slováci a nimi aj zostaňme. Preto je potrebné mať na raňajky, obed aj večeru plný poldecák, používať vulgarizmy častejšie ako zdvorilé pozdravenie a neskrývať vášnivé sexuálne zvyklosti v spálni, ale poskytnúť im dostatočný priestor priamo pred kamerami.
Skutočnosť sa skresľuje, zveličujú sa aj problémy najmenších sliepok na statku a ďalšia časť pravej slovenskej reality show sa opäť skončila v duchu opitej mysle a nespútaných zverov nielen v stodole a nielen na slame.
 
Tatiana Kovalčinová