Chováme mačky - 1. čast

MAČKA

HYGIENA- KÚPANIE

Mačka je veľmi čistotné zviera, aj napriek tomu je však nevyhnutné občas jej vykefovať srsť, a to najlepšie v rámci týždenného upratovania domácnosti. Súčasne jej tampónom namočeným do bórovej vody vytrieme oči a suchým tampónom odstránime nečistoty z ušného boltca. Mačky, ktoré chodia na prechádzky von, občas vykúpeme (1 x za 2-3 mesiace, v prípade potreby samozrejme častejšie) v teplej vode s pridaním šampónu (brezového, vaječného a pod.). Mačku dôkladne opláchneme a poutierame čistým uterákom. Pri sušení môžeme využiť aj vysušovač vlasov, niektoré zvieratá, psy aj mačky, ho však neznášajú. Vykúpané zviera ponecháme v teplej miestnosti.

 

DOSPIEVANIE POHLAVNÝ CYKLUS MAČKY

Pohlavný cyklus mačky sa pravidelne opakuje 2 razy ročne, dĺžka materstva sa pohybuje okolo 58 dní. Mačka rodí obyčajne 3-4 slepé mláďatá. Príznakom blížiaceho sa pôrodu je nepokoj, hľadanie vhodného miesta, alebo prenášanie brlôžteka. Príprava miesta na pôrod a potrebných pomôcok je rovnaká ako u psov.

 

CHOROBY MAČIEK

U mačiek, rovnako ako u psov, si treba uvedomiť najzákladnejšie chorobné príznaky, najmä zmenu v chovaní zvieraťa, nechutenstvo, zvracanie, hnačky a zvýšenú teplotu. Normálna teplota mačky meraná v konečníku sa pohybuje v rozmedzí 37-38,5 °C. Teplota nad 39 °C je väčšinou príznakom vážnejšej infekčnej choroby, teplota pri hornej hranici normálu sprevádza ľahšie zmeny zdravotného stavu.

 

INFEKČNÉ CHOROBY

Infekčný zápal pľúc je časté vírusové ochorenie s inkubačnou dobou 6-10 dní.

Príznaky: nechutenstvo, kašeľ, sťažené dýchanie, zvracanie, teplota nad 39 °C.

Prvá pomoc: teplo, vlažné nápoje, zavolať veterinárneho lekára.

Infekčný zápal čriev

je zapríčinený vírusom, má inkubačnú dobu 3-5 dní.

Príznaky: nechutenstvo, zvracanie, hnačky, najskôr vodnaté, neskôr zapáchajúce a krvavé, teplota nad 39 °C. Prvá pomoc: teplo, vlažný, nesladený harmančekový čaj, vyhľadať veterinárneho lekára.

Toxoplazmóza

Má rovnaké príznaky a priebeh ako u psov, u mačiek býva príčinou opakujúcich sa potratov.

Besnota

Rovnaké príznaky ako u psov, u mačiek však častejšie prevláda štádium zúrivostí. Aj parazitárne choroby mačiek sú také isté ako u psov, preto sa nimi už nebudeme zaoberať.