Chcete krásne vlasy, dokonalú pleť a pevné nechty? Doprajte si tieto živiny!

Chcete krásne vlasy, dokonalú pleť a pevné nechty? Doprajte si tieto živiny!

Robíte všetko preto, aby ste vyzerali dokonale? Možno zabúdate na to najdôležitejšie a to sú správne živiny. Ak vášmu telu chýbajú niektoré z dôležitých látok, odzrkadlí sa to aj na vašich vlasoch, nechtoch a pokožke.

Top 7 živín pre krásu

1. Vitamín A
Áčko je jedným z významných antioxidantov, ktoré chránia ľudské bunky pred voľnými radikálmi. Podieľa sa na raste a obnove kožných buniek. Vďaka tomuto vitamínu možno redukovať vrásky, ktoré sú príznakom starnutia. Tiež má schopnosť dodať pleti hebkosť. Ak budete používať preparáty s obsahom tohto vitamínu, ľahšie sa tiež zbavíte neestetických hnedých škvŕn. Vitamín A je však potrebné prijímať hlavne v potravinách. Hojne zastúpený je napríklad v špenáte, brokolici či červenom melóne.

2. Vitamíny skupiny B
Ako sa prejavuje nedostatok vitamínov skupiny B na vašej pokožke? Je suchá a začervenaná. Béčko sa nachádza vo viacerých druhoch zeleniny, vajíčkach a droždí. Mimochodom, droždie je aj výbornou ingredienciou i na prípravu domácich masiek.

3. Vitamín C
Hlavnou úlohou vitamínu C je chrániť pokožku pred vonkajšími vplyvmi. Zároveň podporuje produkciu kolagénu a elastínu, ktoré sú pre krásnu pleť kľúčové. Céčko teda dodá pleti pevnosť a pružnosť, a tiež eliminuje tvorbu vrások.

4. Vitamín E
Ďalším z dôležitých ochrancov pleti je vitamín E. Zabraňuje tomu, aby bola pokožka suchá a tiež chráni pred škodlivým slnečným žiarením. Vitamín E sa predáva v kapsulách, preto sa veľmi ľahko používa. Obsah kapsuly stačí jednoducho zmiešať s bežne používaným krémom alebo domácou maskou a môžete čerpať jeho benefity. Prirodzeným zdrojom vitamínu E sú pšeničné klíčky, listová zelenina či orechy.

5. Vitamín D
Vitamín D si ľudské telo dokáže vyprodukovať samo za pomoci slnečného žiarenia. Napriek tomu veľká časť populácie trpí v dôsledku jeho nedostatku. Preto je viac ako vhodné zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré ho obsahujú. Ide najmä o vaječné žĺtky, ale nájdete ho aj v lososovi. Ak ho budete konzumovať dostatok, pokožka bude zdravá a hebká.

6. Vitamín K
Neviete sa zbaviť modrín, neestetických žiliek či strií? Zvýšte príjem vitamínu K, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch zeleniny (brokolica, ružičkový kel). Môžete ho na postihnuté miesto aplikovať tiež lokálne.

7. Zdravé tuky
Tuky sú jednou z najzákladnejších zložiek našej stravy. Ak človek nekonzumuje dostatok zdravých tukov, má to negatívne účinky nielen na celkové zdravie, ale aj krásu. Pleť pôsobí povädnuto a vlasy sú bez lesku. Zdrojom zdravých tukov sú panenské oleje, orechy, semená, morské ryby atď.

8. Minerály a stopové prvky
Vápnik obsiahnutý v mliečnych výrobkoch, brokolici, sezamových semiačkach, maku či keli je nevyhnutný pre krásny a zdravý úsmev. Selén má v ľudskom tele viacero funkcií, ale okrem iného podporuje i činnosť vitamínu E, ktorý je jedným z kľúčových vitamínov pre krásu. Zinok je zasa potrebný nielen pre imunitný systém, ale aj pre zdravú pokožku. Nachádza sa v sezamových a tekvicových semiačkach, strukovinách a celých zrnách.

-m-