
Celozrnný jablkový koláč s bielym vínom
Tento zdravý celozrnný jablkový koláč je skvelou alternatívou k tradičným sladkostiam. Kombinuje celozrnnú múku, škoricu a čerstvé jablká s osviežujúcimi brusnicami, čo z neho robí chutný a výživný dezert. Ideálny pre tých, ktorí hľadajú vyváženú sladkú pochúťku s nižším obsahom bielej múky a rafinovaných cukrov.
Náplň:
-
1,5 kg jabĺk
-
200 ml bieleho vína alebo jablkového džúsu
-
4 polievkové lyžice bazového sirupu
-
šťava z 1 citróna
-
100 g sušených brusníc
Cesto:
-
5 bielkov
-
štipka soli
-
300 g zmäknutého masla alebo margarínu
-
200 ml bazového sirupu
-
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
-
5 žĺtkov
-
300 g celozrnnej alebo špaldovej múky
-
1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
-
1 zarovnaná čajová lyžička mletej škorice
Postup:
-
Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme ich do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna. Podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.
-
Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Teplota pečenia:
-
Elektrická rúra: 180 °C
-
Teplovzdušná rúra: 160 °C
-
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 30 minút
-
Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.
Zdroj foto: Freepik