Celozrnný jablkový koláč s bielym vínom

Celozrnný jablkový koláč s bielym vínom

Tento zdravý celozrnný jablkový koláč je skvelou alternatívou k tradičným sladkostiam. Kombinuje celozrnnú múku, škoricu a čerstvé jablká s osviežujúcimi brusnicami, čo z neho robí chutný a výživný dezert. Ideálny pre tých, ktorí hľadajú vyváženú sladkú pochúťku s nižším obsahom bielej múky a rafinovaných cukrov.

Náplň:

  • 1,5 kg jabĺk

  • 200 ml bieleho vína alebo jablkového džúsu

  • 4 polievkové lyžice bazového sirupu

  • šťava z 1 citróna

  • 100 g sušených brusníc​

Cesto:

  • 5 bielkov

  • štipka soli

  • 300 g zmäknutého masla alebo margarínu

  • 200 ml bazového sirupu

  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna

  • 5 žĺtkov

  • 300 g celozrnnej alebo špaldovej múky

  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker

  • 1 zarovnaná čajová lyžička mletej škorice​

Postup:

  1. Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme ich do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna. Podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.​

  2. Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.​

Teplota pečenia:

  • Elektrická rúra: 180 °C

  • Teplovzdušná rúra: 160 °C

  • Plynová rúra: stupeň 3​

Doba pečenia: asi 30 minút​

  1. Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.​

Zdroj foto: Freepik