Časté nosenie slnečných okuliarov: Ako vplýva na zdravie našich očí?

Časté nosenie slnečných okuliarov: Ako vplýva na zdravie našich očí?

Slnečné okuliare sa stali štýlovým módnym doplnkom, ktorého nosenie je nadčasové a nemá žiadnu súvislosť s pohlavím či vekom. Miera rizika častého nosenia slnečných okuliarov závisí predovšetkým od ich správneho výberu.

UV ochrana

Bez ohľadu na to, ako výrazne a intenzívne ovplyvňuje nosenie slnečných okuliarov celkový módny dojem, ich pôvodná funkcia spočíva v ochrane ľudských očí pred škodlivým UV žiarením zo slnka. Prvý parameter, ktorý by mal najviac zavážiť pri výbere je percentuálne vyjadrené množstvo UV žiarenia, ktoré sú slnečné okuliarové šošovky schopné odfiltrovať a redukovať.

Zdroj: pixabay.com

Kategórie filtra slnečných okuliarov

  • Kategória filtra 0

Veľmi slabá redukcia slnečného žiarenia, čo detegujú svetlé až bezfarebné šošovky, ktoré prepúšťajú 80 - 100% svetla.

  • Kategória filtra 1

Percentuálna priepustnosť svetla je v rozmedzí 43 - 80%, pričom prevažuje svetlé sfarbenie šošoviek.

  • Kategória filtra 2

Slnečné okuliare so stredne tmavými tónmi a svetelnou priepustnosťou 18 - 43%. Okuliare sú určené pre bežné nosenie bez vystavenia priamemu ostrému slnku.

  • Kategória filtra 3

Výrazne tmavšie šošovky dodávajú okuliarom kvalitu s priepustnosťou svetla 8 - 18%, čím poskytujú výraznú ochranu pred slnečnými lúčmi.  

  • Kategória filtra 4

Najvyššia kategória zahŕňa slnečné okuliare s výlučne tmavým prevedením šošoviek a minimálnou svetelnou priepustnosťou 3 - 8%. Zabezpečujú bezkonkurenčne najvyššiu ochranu pred UV žiarením a sú určené aj do náročnejších prírodných podmienok, nie sú však bezpečné pri riadení automobilu.

Ochrana kože

Keďže slnečné okuliare obmedzujú množstvo slnečného žiarenia, ktoré vstupuje do ľudského oka, táto skutočnosť sa prejavuje aj na koži očného okolia. Pri nadmernom vystavení kože slnečnému žiareniu dochádza k postupnému narúšaniu kožnej štruktúry a v prípade okolia očí to platí dvojnásobne, keďže v tejto oblasti je koža tenšia a zraniteľnejšia. Na základe odporúčaní by nosenie slnečných okuliarov nemalo byť obmedzené iba na letné mesiace, ale zrak je nutné chrániť pred UV žiarením počas celého roka. S redukciou slnečného žiarenia súvisí aj prevencia proti prílišnému žmúreniu, ktoré sa podieľa aj na tvorbe očných vrások.

Zdroj: pexels.com

Správne nosenie

Nekvalitné slnečné okuliare môžu pri dlhodobom nosení poškodiť váš zrak bez toho, aby ste si túto skutočnosť vôbec uvedomovali. V priebehu samotnej kúpy zvážte faktory ako čas nosenia, prostredie, primárne využitie a aj estetickú stránku.

Aj keď najnižšia svetelná priepustnosť je zároveň najbezpečnejšou pre ochranu zraku, pokiaľ hľadáte okuliare prevažne pre potreby šoférovania, nesiahajte po tmavých šošovkách. Kľúčové je taktiež korektné nosenie slnečných okuliarov, pričom platí, že plocha šošoviek by mala účinne chrániť nielen oči, ale aj ich okolie. Okuliare s malými a úzkymi šošovkami nedokážu dostatočne ochrániť zrak, keďže slnečné lúče sa k sietnici dostávajú zo všetkých smerov vo voľnom priestore.

Zuzana Bánska