Basketbalové čajky a hokejové havrany - tlačová beseda pred začiatkom extraligovej sezóny basketbalistiek a hokejistov

Basketbalové čajky a hokejové havrany - tlačová beseda pred začiatkom extraligovej sezóny basketbalistiek a hokejistov

 V stredu 4.7.2012 o 11:00 sa na Mestskom úrade v Piešťanoch uskutočnila tlačová beseda ženského basketbalového klubu Piešťanské čajky, ktorý bude od novej sezóny hrať  v slovenskej extralige, ako aj tlačová beseda ŠHK 37 Piešťany pred nadchádzajúcou sezónou hokejovej extraligy a plány na podporu športu v meste predstavil aj primátor Remo Cicutto.

Oficiálny názov nového klubu, ktorý vznikol na základe spolupráce BKM Piešťany a MBK Stará Turá je Spoločné basketbalové združenie Piešťany-Stará Turá, v extralige bude ale vystupovať pod názvom Piešťanské čajky.  V momentálnom kádri sa nachádza 10 hráčok - Petra Bartánusová, Andrea Potúčková, Michaela Malinková, Michaela Zentková, Alexandra Baburová, Michaela Stanková, Lucia Krč-Turbová, Luara Horváthová, Zuzana Pilátová a Marta Páleníková. Tento menoslov ale nemusí byť konečný, keďže vedenie pracuje na doplnení kádra.  Trénerom tímu je Martin Pospíšil, ktorý vo svojej kariére viedol mládežnícke reprezentácie a pôsobil aj na lavičke extraligovej Nitry. V jeho práci mu bude pomáhať kondičná trénerka Veronika Vargová a fyzioterapeutka Zuzana Koborová. Výkonným riaditeľom klubu je Miloš Drgoň, predsedom správnej rady klubu Miroslav Nerád. Na tlačovej besede bolo predstavené logo nového klubu, ako aj dresy v bielo-modrej kombinácii.

V extraligovej sezóne 2012/2013, ktorá sa začne 22. 9. bude nakoniec pôsobiť 9 klubov, okrem čajok sú to aj Good Angels Košice, MBK Ružomberok, ŠBK Šamorín, BK Poprad, BKŽ Levice, Cassovia Košice, BKD Spišská Nová Ves a BK Petržalka. Domáce zápasy budú piešťanské čajky hrať v novej telocvični Gymnázia Pierra de Coubertina, ktorá však prejde menšou rekonštrukciou, konkrétne výmenou palubovky a časomiery, ktoré sú používané od dokončenia telocvične pred desiatimi rokmi a nie sú v najlepšom stave. Telocvičňa má kapacitu v rozmedzí 150 až 200 miest, preto sa vedenie klubu dohodlo na vysielaní zápasov extraligy s prevádzkovateľom internetového portálu www.infonet.tv, ktorý stretnutia odvysiela v priamom prenose. V prípade výnimočných stretnutí je vedenie basketbalového klubu dohodnuté s vedením ŠHK 37 Piešťany o možnosti odohrať niektoré stretnutia aj na Zimnom štadióne. Príprava na novú sezónu začala výberovým kempom, ktorý sa uskutočnil od 11.6. do 28.6. V súčasnosti si hráčky čerpajú dovolenky a trénujú podľa individuálnych plánov. Príprava bude pokračovať sústredením od 6.8. a prípravou v hale Gymnázia Pierra de Coubertina. Od 7.9. do 9.9. bude klub hostiť medzinárodný basketbalový turnaj a prvá extraligová sezóna piešťanských čajok sa začne 22.9. zatiaľ s neznámym súperom, rozlosovanie prebehne 12.7. v bratislavskom Dome športu.

 

Jaroslav Lušňák, prezident ŠHK 37 Piešťany za spoluúčasti asistenta trénera Romana Sýkoru oznámil zmenu loga hokejového klubu, na ktorom by sa mal vynímať havran, ktorý podľa vlastných slov prezidenta symbolizuje vrch blízko pri Piešťanoch s rovnomenným názvom. Logo bude predstavené verejnosti v blízkej budúcnosti. Zároveň je presvedčený, že hokejisti nebudú len záplatou za odchádzajúci Slovan, ale budú súperom pre ostatné mužstvá. Vedenie sa preto rozhodlo pristúpiť k pomerne značnej obnove kádra, zdravé jadro z predchádzajúcej sezóny však ostalo pokope a doplnilo sa o ďalších kvalitných hráčov. Momentálne je zazmluvnených 26 hráčov. Z klubu sa porúčali brankár Fumač, obrancovia Schneider, Bokroš a Marko Filip a spolu s nimi Martin Klčo a Jaroslav Rybárik, ktorí ukončili aktívnu kariéru. Zostal brankár Ondrejka, obrancovia Bučka, Kolník, Urban a Hruška a útočníci Haring, Peško, Chylo, Jánoš, Lisoň, Mertel, Mihálik, Pupák, Mišura a Ďuriš. Staronovou tvárou je brankár Tomek, ktorý v Piešťanoch už pôsobil, podobne ako aj obranca Grman a útočníci Nemec s Melichárkom, ktorí vypomáhali klubu vo vyraďovacích bojoch. Okrem nich prišli obrancovia Cuník, Brňák a Drgoň, útočníci Stupka so Samirom Salijim a vrátili sa aj dvaja piešťanskí odchovanci Richard Filip a Henrich Ručkay.

Zmena nastala aj na poste hlavného trénera, keď sa klub rozhodol nevyužiť opciu na Milana Hovorku a na seniorskú lavičku sa po roku vracia Milan Klement, ktorý v minulej sezóne pôsoboil ako tréner piešťanskej juniorky. Generálnym manažérom naďalej ostáva Jaroslav Laifer. Momentálne na zimnom štadióne prebieha rekonštrukcia, upravuje sa interiér, inštalujú sa turnikety a kamerový systém potrebný pre videorozhodcu.

 

Na záver tlačovej besedy vystúpil primátor Remo Cicutto so správou, na ktorú čakajú obyvatelia mesta už dlhší čas. Do konca kalendárneho roka 2012 plánuje mesto v spolupráci so súkromným investorom dokončiť potrebné formality na začatie výstavby plaveckého komplexu, ktorý by sa mal postaviť v rámci PPP projektu a stavba tohto komplexu by mala byť spustená v roku 2013.

Mesto ďalej požiadalo o štátnu dotáciu na výstavbu tréningovej haly pre hokejistov. Vláda Slovenskej republiky naplánovala na volebné obdobie do roku 2016 vyčleniť 13 000 000€ na výstavbu trinástich tréningových hokejových štadiónov, pričom piešťanský projekt má podľa slov primátora veľkú šancu na úspech. Štátna dotácia by mala výšku približne 1 000 000€, príprava projektovej dokumentácie a vybavenie stavebného povolenia však zaberie približne dva roky. 

 

(sd)