Ako zvládnuť operáciu a čo najskôr sa po nej zotaviť?

Operácia v celkovej narkóze vzbudzuje rešpekt asi u každého. Pre organizmus predstavuje nemalú záťaž a ľahko sa pretaví do pocitov strachu či úzkosti. Prezradíme vám, ako sa na ňu čo najlepšie pripraviť. Tu je prehľad najdôležitejších bodov, s ktorými musíte počítať. Platia pre plánované zákroky, ktoré nie sú urgentné a jeseň je pre ne vhodným obdobím. Samozrejme, sú operácie, ktoré neznesú odklad a je jedno, či je vonku tridsať stupňov alebo mráz za oknami. Život zachraňujúce zákroky, operácie úrazov, onkologických nálezov alebo rýchlo sa vyvíjajúcich ochorení – tu sa na ročné obdobie nehľadí. Ale v prípade mnohých zákrokov sa dá s kalendárom narábať a vybrať si vhodný čas.

Zásady pred operáciou

Čím viac sa blíži termín operácie, tým prísnejšie opatrenia sa vás týkajú. Na čo sa zamerať?

  • Pýtajte sa – ak vám čokoľvek nie je jasné alebo vo vás vzbudzuje obavy, pýtajte sa. Budete pokojnejší a istejší.
  • Rešpektujte pokyny zdravotníkov – niektoré úkony môžu byť nepríjemné, ale sú nevyhnutné pre úspešnú a bezpečnú operáciu. Vyholenie časti tela je lepšie nechať na zdravotníka ako na príbuzného. Zbytočne si nelámte hlavu nad klystírom, sú to najmenej podstatné záležitosti a pre personál nemocnice sú každodennou súčasťou práce...
  • Príjem stravy a tekutín – najmenej 6 až 8 hodín pred zákrokom už nesmiete vložiť nič do úst. Zdravotná sestra vám večer na posteľ zavesí ceduľku „nalačno“ a dovolí vám vypiť len trochu vody, ktorou môžete zapiť lieky. Zakázané sú aj žuvačky, cigarety či cukríky na cmúľanie.
  • S liekmi opatrne – niektoré lieky, ktoré stabilne beriete, budete možno musieť v deň operácie vynechať. Nezabudnite sa spýtať lekára, ktoré užiť ako posledné a zvyšné odložte bokom, aby ste si ich zo zvyku nedali.
  • Myslite na zotavenie vopred – zabezpečte si v predstihu všetko potrebné na správnu rekonvalescenciu. Zdravotné pomôcky a lieky, napomáhajúce rýchlejšiemu hojeniu. Po niektorých operáciách mnohí odborníci odporúčajú užívať vysoké dávky proteolytických enzýmov, ktoré odstraňujú opuch, tlmia zápal a napomáhajú k rýchlejšiemu hojeniu rany a k celkovému zotaveniu. Nájdete ich v tradičnom lieku systémovej enzýmoterapie, ktorý je voľne dostupný v lekárni. Obstarajte si ho vopred, aby ste ho bezprostredne po zákroku mali k dispozícii.
  • Pozor na cennosti – nenechávajte ich v izbe, dajte ich príbuzným  alebo uschovajte v nemocničnom trezore.
  • Nastavte sa pozitívne – psychika zohráva vždy veľkú rolu. Skúste sa upokojiť a vnútorne sa presvedčiť, že všetko bude v poriadku. Operácia je onedlho za vami a čoskoro budete opäť fit. Hoci je rada o pozitívnom naladení na konci, v skutočnosti patrí pred absolvovaním operácie k tým najdôležitejším!

Máte to za sebou? Začnite čo najskôr so zotavovaním

Po skončení zákroku vás anestéziológ privedie do stavu vedomia a následne vás odvezú do pooperačnej izby, kde budete asi dve hodiny sledovaní. Môžu sa dostaviť pocity zmätenosti až výpadky pamäte, pravdepodobne vás neminú ani bolesti a nepríjemný pocit v hrdle kvôli zaintubovaniu počas operácie. Informujte o všetkom ošetrujúci personál, aby ste dostali dostatočnú dávku potrebných liekov. Rýchlosť zahojenia pooperačnej rany a celkové zotavenie organizmu sú veľmi individuálne. Myslite pozitívne už pred samotným zákrokom a nepripúšťajte si čierne scenáre. Reakcie v podobe zápalu sa nezľaknite, ide o prirodzený jav, ktorý sa dá v spolupráci s lekárom a vďaka podporným prostriedkom zvládnuť rýchlejšie a efektívnejšie. Neostávajte na lôžku dlhšie, než je potrebné – s prvými pohybmi začnite čo najskôr po odporúčaní lekárov. Pri operácii dochádza k poškodeniu tkaniva, zničia sa niektoré cievy a náš imunitný systém vyburcuje organizmus k náprave škody. Prirodzenou reakciou je potom zápal. Cieľom zápalu, základného nástroja našej imunity pri hojení čohokoľvek, je obnova poškodených tkanív a obrana proti škodlivinám, ktoré do nich prenikli. K rýchlejšiemu hojeniu si môžeme dopomôcť aj prostredníctvom enzýmov. Základom je ich systematické užívanie v správnych dávkach a vo vyváženom pomere. Osvedčený liek registrovaný v oblasti systémovej enzýmoterapie obsahuje enzýmy, ktoré štiepia bielkoviny a usmerňujú priebeh zápalu. Pri pravidelnom dodávaní enzýmov zvonka tieto látky odstraňujú opuch, krvný výron a redukujú podliatiny. Urýchľujú tým proces hojenia a zmierňujú bolesť. Tradičný liek Wobenzym je po niekoľkoročnom výpadku späť v lekárňach. Tvorí ho preverená zmes enzýmov rastlinného, živočíšneho a bakteriálneho pôvodu. Zloženie lieku je prírodné a mnohé štúdie ukázali, že významne skracuje čas hojenia po niektorých operáciách (artroskopické výkony, stomatochirurgia, ORL). Ide o jediný enzýmový liek pre systémovú enzýmoterapiu, dostupný na Slovensku. Wobenzym je liek na vnútorné použitie. Pred užívaním sa poraďte s lekárom a starostlivo čítajte písomnú informáciu pre užívateľa. Alfou a omegou v procese zotavovania je aj kvalitná výživa s dostatočným prísunom vitamínov, minerálov, stopových prvkov, bielkovín a zdraviu prospešných tukov. Lekár vám poradí, čo si ideálne dopriať a ako sa pri rekonvalescencii správať.