Ako zaujať svojím prejavom a vystupovaním rovesníčky vašej dcéry?

Ako zaujať svojím prejavom a vystupovaním rovesníčky vašej dcéry?

Najpríjemnejšie sa cítime medzi svojimi známymi, na rovnakej, alebo aspoň približnej spoločenskej a vekovej úrovni. Oveľa jednoduchšie sa nám hľadajú témy, vieme reagovať na problémy alebo sa navzájom vyviesť z omylov. Čo ak nastane situácia, že sa na chvíľu ocitnete v spoločnosti mladých, roztopašných kamarátok svojej dcéry? Prijať pozíciu „výchovného poradcu“ alebo sa im úplne prispôsobiť?

Ani jedna, ani druhá extrémna pozícia nie je správna. Najrozhodujúcejších je prvých päť minút, hneď po tom zistíte, či ste si s nimi „sadli“ alebo nie. Najčastejšie sa v takejto spoločnosti ocitajú matky u seba doma. Dievčatá sa spoločne navštevujú a stále si majú čo povedať. Vy ste mali dnes deň-blbec a potrebujete sa niekomu vyrozprávať? Tak tu ste na zlej adrese.

Ak túžite omladnúť, tak len v dobrej nálade a s vyhliadkami do blízkej budúcnosti. Mladí sú spontánni, problémy ešte nevidia v takých rozmeroch ako my, a preto si tieto témy nechajte na večer s manželom. Ťažkopádne rozhovory ich oberajú o pozitívnu energiu, čím viac sa budete sťažovať a frflať, tým skôr vás zaradia do „starého železa“.

Chcete zapôsobiť vtipne? Tak nie na účet svojej dcéry!

To je bežnou chybou všetkých mám. Pred dcérinými rovesníčkami začnú vyťahovať také veci zo súkromia, že sa slečna bude chcieť okamžite vytratiť. A čo je ešte horšie, tieto trápne poznámky ju neraz môžu sprevádzať v škole, vonku medzi partiou a zbytočne sa tak stáva terčom posmechu. Mladí si každý váš prešľap vychutnajú a vedzte, že tieto vyjadrenia už nevezmete späť.

Vzťahová poradkyňa  

Baby sa najskôr pustia do záležitostí ohľadom vzťahov, lásky a ako to najlepšie vyriešiť. Mamám neodporúčame hneď sa pustiť do debaty, ideálne je (tak ako pri všetkých pubertálnych rozhovoroch) najprv len počúvať. Zistiť, či ide naozaj o problém, alebo je tomu tak len z pohľadu jednej nemilovanej žiačky.

Čo vám vieme našepkať? Dievčatá v takýchto veciach si naozaj skôr dajú poradiť od tretej osoby. Vezmú vás viac za slovo ako ostatných z ich najbližšieho okolia. Uvedomujú si, že kamarátky, sestra a vlastná mama ich dokonale pozná a na viac, nechce ich sklamať. Z ich strany to môže byť len také tíšenie bolesti, aby sa mladej slečne nezrútil svet. Nezanevrite na žiadny svet, ani na chlapov či partiu rovesníkov. Pokecajte si s každým a buďte sama sebou, no najmä tou najlepšou mamou!   

Tatiana